Deel2 Arabische motieven
Wat heb je nodig?


Touw, een meetlat, een passer, een potlood en de oefeningen op deze pagina.Introductie


Geometrische figuren spelen een belangrijke rol in Arabische kunst. Deze schitterende arabesken verfraaien moskeeën en madrassa's (Islam scholen) overal ter wereld. In de Arabische cultuur mag je Allah niet afbeelden. Je zal er weinig figuratieve kunst (dieren en mensen) aantreffen.


Arabesken zijn meer dan cirkels, sterren en vierkanten. Ze bewegen. Als je intens en van dichtbij kijkt zie je meer figuren dan er sterren zijn aan de hemel. Je ontdekt nieuwe lagen over en door elkaar heen. Het zijn poorten naar andere dimensies. 'Wie god niet mag afbeelden schildert de oneindigheid zelf.' Het is een poging om het indrukwekkende en ondefinieerbare van god een vorm te geven. Kijken naar arabesken is een religieuze ervaring. Hetzelfde (duizelige) gevoel heb je bij het maken van deze motieven. Je kan het vergelijken met bidden. Het is een manier om in contact te komen met god. Arabische motieven veruiterlijken het Islamitische wereldbeeld. Deze oefeningen geven ons de kans om door te dringen in deze wereld en op een andere manier naar dingen te kijken.


Hoe maak je Arabische motieven?


Kies een oefening, print de daarbij horende 'template' (basispatroon) af en volg de verschillende stappen. Teken in potlood de constructielijnen. Gom ze uit en je houdt een figuur over. De oefeningen gaan van eenvoudig naar moeilijker.


Waarschuwing! Het lijkt simpel, saai zelfs, maar het tekenen van de lijnen doet iets met je. Je gaat er helemaal in op en wordt er duizelig (high?) van. Arabische motieven tekenen is niet ongevaarlijk. Let op voor hoofdpijn en epileptische aanvallen.


Uitbreiding van de opdracht...? Na wat oefeningen op papier kan je de figuren ook heel groot aanbrengen op muren en vloeren. Gebruik hiervoor een touw.