Wat heb je nodig?
Lijm, scharen, knijptangen, zaagjes, schroevendraaiers ... en een grote hoeveelheid rommel. Roestige schroeven, toetsen, stukjes touw, veertjes van oude balpennen, kippenbotjes, krabbenpootjes, onderdelen van aanstekers en gsm's, takjes, steeltjes, duimspijkers... De binnenkant van oude computers en printers zijn ideaal. Het lijken werelden op zich. Je hebt plaats nodig. De presentatie is belangrijk. Verdeel de rommel in bakjes en breng hier en daar kunst aan. Maak kleine verzamelingen van hout, plastic soldaatjes, muizen, ijsstokjes. Leg oude kranten en tijdschriften neer. Creëer een gevarieerd landschap van rommel dat leerlingen kunnen verkennen.
Introductie
Trashthetical lectures zijn een uitvinding van Jacobus Kloppenburg... je ziet hem hier in zijn studio. Het geeft je een idee van wat voor iemand hij is. Zijn Amsterdams grachtenhuis was van de zolder tot kelder gevuld met rommel. Eigenlijk was het één grote tentoonstelling. Tot de gemeente Amsterdam besliste dat het een gevaar was voor de volksgezondheid. Het vreemde museum werd in containers afgevoerd en vernietigd. (zie artikel nrc)
Wat is een Trashthetical lecture?
Welke woorden hoor je? 'Trash' betekend rommel, troep, vuilnis. 'Thetical' komt van 'theoretical' en een 'lecture' is een lezing. Dus na vertaling krijg je zoiets als 'een theoretische vuilnislezing'. Een discour of betoog met vuilnis. In plaats van letters gebruik je oude paperclips, munten, koffielepeltjes om een verhaal te vertellen.
Hoe maak je een Trashthetical lecture?
Trashthetical lectures zijn persoonlijk. Er is geen echte methode, geen stappenplan dat je kan volgen. Iedereen doet het op zijn manier. Hier zijn een aantal tips...
Zet je tussen de rommel. Ontspan. Niet te veel nadenken. Misschien heb je onmiddellijk een idee, misschien ook niet. Ga op een (intuïtieve) ontdekkingsreis in de rommel die voor je neus ligt. Neem zo snel mogelijk dingen in je handen en begin te frutselen. Plaats dingen op en in elkaar, plak, breek en buig dingen. Laat je verrassen door wat je handen tegenkomen. Je zal merken dat je er langzaam verhalen in begint te zien. Je hersenen proberen sowieso betekenis te geven aan de vreemde voorwerpen. Trashthetical lectures zijn een spiegel van jezelf. Je ideeën sluipen er als vanzelf in.
Het helpt om op voorhand een drager te kiezen en zo een beperking in te bouwen. Waar ga je je Trashthetical lecture in of op maken. Een oud doosje of een bakje of een vlak stuk papier. Je kan de schaal vergroten en apparaten als oude stofzuigers en computers gebruiken.
Hier zijn wat voorbeelden van eigenwerk dat ik naar aanleiding van deze workshop gemaakt heb.
Uitbreiding van de opdracht...? Ga op zoek naar bestaande Trashthetical lectures (bijvoorbeeld van Jacobus Kloppenburg) en schrijf er een verhaal of een gedicht bij. Dit is een nuttige en leuke voorbereiding op het maken van je eigen Trashthetical Lectures. |