Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎

evaluatie

Beste leerlingen van 6 Humane Wetenschappen


Seminarieprojecten als dit blijven moeilijk te evalueren. Hoe meet je creativiteit? Niet alleen het eindproduct is belangrijk maar vooral het enthousiasme waarmee je het project beleeft. Sta open voor nieuwe dingen. Daarom is het deze keer interessant om een deel van de evaluatie over te laten aan toeval. Succes is, in het echte leven, een combinatie van inzet/talent en toevalligheid.

Jullie krijgen een formulier waarop je de uitkomst van enkele activiteiten ('het ombouwen van gezelschapspellen', de 'Lunchbox'-loterij'...) voorspelt. 'Wie wint de gezelschapsspellen? Wiens brooddoos krijg je? Is die van een jongen of meisje? Hoeveel bezoekers zijn er op de 'Avond van het Grote Toeval'? ...' De juistheid van je voorspellingen beïnvloedt je punten. Tenslotte plannen we op 3 april 2014 een aantal kansspelen die jullie resultaat mee bepalen. Tijdens dit project krijg je tips om je kansen op succes te vergroten!

Door dit project op deze manier te evalueren hopen we dat jullie nog meer nadenken over toeval. Je gaat het echt voelen... toch? Je kan het als spannend, onrechtvaardig of interessant ervaren. Hoeveel heb je zelf in handen en hoeveel is toeval? Je kan lukraak voorspellingen doen maar je kan ook strategieën ontwikkelen. Kan je toeval naar je hand zetten? We zijn benieuwd wat jullie er van vinden en hopen dat dit boeiende gesprekken oplevert.


Je eindresultaat zal dus gebaseerd zijn op twee dingen. Inzet/enthousiasme + het toeval. (= de juistheid van je voorspellingen en de resultaten van de kansspelen op 3 april)


Wij zien twee valkuilen als gevolg van deze aanpak. Jullie zouden er niet voor kunnen gaan omdat je toch pech kan hebben met het toeval. Of het kan jullie verleiden om er weinig energie in te steken omdat je rekent op het nodige geluk om geslaagd te zijn. Beide houdingen zouden we betreuren. Doe dit project niet alleen omdat je er punten voor krijgt maar omdat het leuk, spannend en belangrijk is. Dit project leert je dat je kansen moet grijpen. Het zal je weerbaarheid in het latere leven vergroten.


Charlotte de Beukelaer, Wim Hannot, Ruud Lelieur en Niels Sverlow
Een toeval is wat je toevalt als je ervoor open staat (Max Frisch)