Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & GelukBeste commissieleden


Je wint de lotto of je vindt zomaar een briefje van 50 euro op straat of de trein die je gemist hebt verongelukt en je ontsnapt op het nippertje aan de dood. Is dit louter toevallig of zit er meer achter? Kan dit iedereen overkomen of hebben sommige mensen meer geluk dan anderen? Zo ja... hoe komt dat dan? Is succesvol zijn het resultaat van toeval of talent? Of is het een combinatie van beiden? Waardoor wordt onze levensweg eigenlijk bepaald? Krijgt iedereen dezelfde kansen?

Bestudeer de wereld van de kansspelen. Waarom zijn ze zo populair? Zijn er technieken om kansspelen naar je hand te zetten? Gaat het bij bepaalde spellen om geluk of talent/vaardigheid? Kan je door slim te zijn winst maken? 
Hoe kijken we als samenleving naar kansspelen? Hoe komt dat? Wat is de impact van een fenomeen als de lotto op onze samenleving? Heeft het vooral positieve of negatieve gevolgen? Wat is jullie mening?

Een casino bezoeken  mag in België pas vanaf 21 jaar maar je kan wel contact opnemen en vragen stellen. Ook op een kermis vind je veel van dit soort spelen (eendjes vissen, touwtjetrekken...)

Ben je zelf iemand die veel of weinig geluk heeft? Vraag andere mensen naar hun ervaring. Ga opzoek naar succesvolle mensen. Mensen die het gemaakt hebben. Luister naar hun verhaal. Hoe kijken we in onze samenleving naar talent en verdienste? Hebben we hier een juist beeld van? Hoe komt dat? (een antwoord vind je ondermeer in deze Ted-Lezing van Alain de Botton
Experimenteer! Probeer je geluk te vergroten. Kan je geluk naar je hand zetten? 

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn voor jou de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.