Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & MuziekBeste commissieleden 


Jullie bestuderen de rol van toeval bij het bedenken, spelen en beluisteren van muziek. Dat kan gaan van elektronische muziek, jazz muziek, klassieke muziek gespeeld door een groot orkest tot Afrikaanse percussie. Hoe wordt nieuwe muziek bedacht? Gaat dit snel of traag? Kan je actief opzoek gaan naar een nieuw liedje of komt het toch plotseling, zonder dat je het verwacht? Hoeveel greep heb je hier als muzikant op? Musiceren vereist kennis, vaardigheid en een open houding. Vaak gaat het om een combinatie van gerichtheid en toeval. 

Hoe zit het met muzieksmaak? Waarom verkies je een bepaalde muziekstijl? Is dit louter toeval? Spelen je omgeving, je vrienden, je ouders hier een grote rol of zit het in je? Kan je muziek toch leren waarderen?

Zoek muzikanten. Ga met ze praten, lees en bekijk interviews. Wat zijn je eigen ervaringen bij het beluisteren en maken van muziek? Doe de nodige experimenten. Bedenk en/of maak nieuwe muziek, nieuwe klanken? Stijlen? Speel met toeval. Is het makkelijk of moeilijk? Welke rol speelt toeval in het creatieve proces? Zijn er trucks om het creëren van muziek makkelijker te maken? 

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn voor jou de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.

Subpages (2): filmfragmenten links