Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & Magie en Bijgeloof


Beste commissieleden


Hebben jullie ervaring met huilende mariabeeldjes, het gezicht van Jezus op een tortilla, waarzeggers? Denk je dat deze dingen echt bestaan? Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan andere. Ze zien structuren, oorzaken en verbanden waar meer sceptische mensen toeval zien. Wie heeft er gelijk en wat zijn de voor en nadelen van beide sentimenten. (Zijn jullie schapen of bokken? Zie tekst van Stefan Klein, Hoe ons verstand betekenis ziet waar er geen is.)

Derren Brown is een engelse performer/magiër. Ondanks dat hij zelf beweert niet over bovennatuurlijke gaven te beschikken kan hij precies voorspellen wat mensen denken en doen. Hun gedrag lijkt toevallig, vrije wil maar het is het niet. Dompel je onder in de wereld van Derren Brown. Tracht te achterhalen wat er gebeurt.

Heb aandacht voor horoscopen, kaartleggen, astrologie. Onderzoek de juistheid van deze claims. Waarom hebben ze zoveel succes? Wat zegt dit over mensen en onze samenleving?
Welke gevolgen hebben deze esoterische praktijken voor onze samenleving? Wat is jullie mening?

Heb je zelf ervaringen met bovennatuurlijk toevalligheden? Ga praten met mensen die hiermee bezig zijn. Doe je eigen experimenten en gebruik daarbij toeval. 

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.