Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & KunstBeste commissieleden


Onderzoek de rol van toeval bij het bedenken en maken van kunst. Denk aan dans, theater schilderen, origami vouwen, gedichten schrijven of trashthetical lectures. Hoe gaan kunstenaars te werk? Hebben ze een duidelijk vooropgesteld doel voor ogen of ontstaat kunst toch plotseling, zonder dat je het verwacht door dingen los te laten en te kijken waar je uitkomt. Kunst maken vereist kennis en vaardigheden en een open houding. Vaak gaat het om een combinatie van gerichtheid en toeval. 

Zijn kunstenaars minder geneigd om zich aan regels te onderwerpen? Heeft toeval een scheppende kracht? De kunstenaar blijft uiteindelijk de baas of toch niet?l  Welke invloed hebben kunstenaars die experimenteren met toeval op andere mensen? 

Aan de ene kant heb je kunstenaars die toeval gebruiken om de gegeven orde van het kunstwerk te doorbreken (zoals Jason deCaires Taylor met zijn onderwaterbeelden) aan de andere kant heb je de kunstenaar die toeval hanteert als methode om de eigen identiteit en persoonlijkheid uit te schakelen. Toeval wordt dan een compositiemiddel (vb. ecriture automatique of action painting, happenings, improvisaties)

Ga opzoek naar kunstenaars en bestudeer hun werkwijze. Marina Abramoviç, Novalis, Jan Starken en Mark Schotel (= een kunstenaarsduo dat vliegen door een fluoricerende stof laat lopen en ze daarna laat schilderen) ... Hoe kijken deze kunstenaars naar het fenomeen toeval? Ga met ze praten als dat mogelijk is. Maar doe zelf ook de nodige experimenten. Bedenk en/of maak kunst. Speel met toeval. Is het makkelijk of moeilijk? Welke rol speelt toeval in het creatieve proces? Zijn er trucks om het creëren van kunst makkelijker te maken? 

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee. Subpages (2): filmfragmenten links