Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & Eten

Jesus on a tortilla

Beste commisieleden


Jullie onderzoeken de rol van toeval bij het bedenken, klaarmaken en serveren van voeding. Volg je de stappen in een kookboek tot op de letter of is er plaats voor gevoel, intuïtie... toeval? Laat je een maaltijd wel eens afhangen van wat er in je ijskast zit? Bedenk je soms nieuwe gerechten? Heb je daarbij een concreet resultaat voor ogen of komen nieuwe inzichten plotseling, zonder dat je het verwacht? Hoe zijn er in het verleden gerechten en dranken ontstaan? Is de voeding die mensen in een bepaalde cultuur of op een bepaalde plaats eten toevallig? Ga op zoek naar antwoorden op deze vragen.


Ga praten met koks, huismoeders/vaders en andere mensen die met de bereiding van voeding bezig zijn. Wat zijn hun ervaringen? Hoe groot is de rol van toeval? Maar doe ook zelf de nodig experimenten! Kook en bedenk nieuwe dranken en eten en gebruik daarbij het toeval. Speel met ingrediënten en bereidingswijzen... Is het lekker? Hoe reageren mensen erop? Zijn ze bereid om toeval toe te laten in hun voeding? Waarom wel/niet? Is het makkelijk of moeilijk om iets nieuws te bedenken?


Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn voor jou de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?


Op de 'Avond van het Grote Toeval' zijn jullie verantwoordelijk voor de bar en de keuken. Dit is jullie werkterrein. Bedenk leuke manieren om drankjes en hapjes aan toeval over te laten en informeer mensen over toeval en eten. Veel succes!  
Subpages (2): filmfragmenten links