Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & ons Brein


Beste commissieleden


De meeste mensen denken dat ze het leven onder controle hebben. Het lijkt alsof ze de wereld begrijpen. Dit is eigenlijk een truc van je hersenen die onze kansen op overleving vergroot. In werkelijkheid is er veel meer chaos en toevalligheid dan we denken.

Het is jullie taak om uitzoeken of deze bewering juist is. Lees de hoofdstukken uit Puur Toeval van Stefan Klein. Welke argumenten zijn er om deze bewering te onderbouwen. Zijn jullie het hiermee eens? Waarom wel/niet? Is het makkelijk te aanvaarden? Ja of nee? Hoe komt dat? Herken je dit in je eigen leven? Ga opzoek naar voorbeelden. Doe zelf de nodige experimenten. Hoe reageren mensen uit je omgeving?


Wat weten we eigenlijk over onze hersenen? Hoe zitten onze hersenen in elkaar? Zet dingen als inzicht, het leggen van verbanden en nieuwsgierigheid in een juist perspectief. Hoe groot is de rol van toeval bij het ontstaan van onze ideeën over de werkelijkheid?


Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.