Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & Uitvindingen

Alexander Fleming ontdekt penicilline


Beste commisieleden


Peniceline, Post-its, viagra, het zijn allemaal toevallige uitvindingen. Onderzoek de rol van toeval bij het bedenken van nieuwe dingen. Kan je bewust opzoek gaan of komen nieuwe inzichten plotseling, zonder dat je het verwacht? Ontdekken vereist kennis en een open houding. Vaak gaat het om een combinatie van doelgerichtheid en toeval.

Zoek voorbeelden van uitvinders en onderzoekers. Ga met ze praten. Maar doe zelf ook de nodig experimenten. Bedenk en/of maak iets volledig nieuw. Speel daarbij met toeval. Is het makkelijk moeilijk om iets nieuws te bedenken? Welke rol speelt toeval in het creatieve proces? Zijn er trucks om het uitvinden van nieuwe dingen makkelijker te maken? 

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je op de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.