Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & DierenBeste commissieleden

Julie onderzoeken de rol van toeval in de natuur. Waarom heeft je hand vijf vingers? Waarom heeft een giraf een lange nek? Waarom zijn ijsberen wit? Is de natuur toevallig of zit er toch een bepaald doel achter? Hoe ontstaan nieuwe soorten? Speelt toeval hier in rol? Denk aan de discussie tussen het darwinisme en de 'Intelligent design'-beweging. Kunnen mensen iets leren van de natuur? Is het interessant om ons bij het creëren van nieuwe dingen en ideeën te inspireren op hoe de natuur te werk gaat? 

Daarnaast worden dieren (paarden, honden, duiven, cavia's...) ingezet bij kansspelen. Hoe groot is het toeval bij deze spelen? Is het louter toeval of kan je aan de hand van bepaalde informatie toch voorspellingen doen? Kan je door slim te zijn winst maken?
Bestudeer je huisdier. Zie je patronen in zijn gedragingen of is het louter toevallig? Experimenteer! Probeer het gedrag van je hond te veranderen... Bedenk of maak iets nieuws op dezelfde toevallige manier als de natuur te werk gaat. Hoe handig is dit? Wat is jullie mening?...

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.