Pius X‎ > ‎Toevalproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Toeval & Angst


Beste commissieleden


In onze drang naar zelfbehoud kiezen we vaak voor zekerheid. Daarom is toeval vervelend. Het is onvoorspelbaar en brengt onvoorziene risico's met zich mee. Dit willen we zoveel mogelijk vermijden. Als dat niet lukt dan geeft ons dit een vervelend gevoel. In ernstige gevallen, bij veel en langdurige onzekerheid, kan dit leiden tot stress. Dit is slecht voor het lichaam. 
Herken je dit bij jezelf (bijvoorbeeld op school) of bij andere mensen? Is er in onze huidige maatschappij veel stress? Is de onzekerheid van mensen groter of kleiner geworden ten opzichte van het verleden? We hebben het materieel beter maar er is ook de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Ga praten met mensen in posities die gepaard gaan met veel onzekerheid. Hoe gaan mensen om met toeval? Denk aan financiële beleggers of brandweermannen. Welke invloed heeft dit op hun gezondheid? Heb je zelf wel eens stress? Hoe ga je om met onzekerheid? Doe de nodige experimenten. Creëer stressvolle situaties en kijk wat voor effect dit op je heeft.  
Zijn er oplossingen, trucs om beter om te gaan met toeval en onzekerheid? Welke technieken gebruiken mensen om stressvolle situaties beter aan te kunnen? (denk aan de 'Dice Man')

Hoe kijk je zelf naar toeval? Wat zijn de voor/nadelen van toeval? Is het moeilijk of makkelijk om toeval toe te laten? Hoe komt dat? Lees de tekst Toeval als kans! Wat is jouw mening?

Je bevindingen deel je, tijdens de 'Avond van het Grote Toeval', op een leuke en interactieve manier met het publiek. Geef mensen een ervaring mee.