Pius X‎ > ‎smaakproject‎ > ‎

vragen en ideeën over eten

Wat eten we?  Wat ligt er op ons bord? Hoe komt dat? Wie eet wat? Verklaar het verschillende dieet in andere culturen. Hoeveel eten we? Eten we teveel/te weinig? Wie eet te veel/weinig? Hoe komt dat? 

Hoe eten we? Denk aan verschillende etiquette/regels in verschillende situaties/culturen/gezinnen... Hoe komt dat? Waarom verschillen tafeletiquette van land tot land? Verklaar de verschillen tussen culturen. 
Kan je op heel andere manieren eten? Waarom doen we dat niet? Efficiëntie? Gewoonte? 
Hoe wordt eten bereid? (koken) Hoe zijn deze verschillende technieken ontstaan? Koken, bakken, stomen, roken, … Zijn dit alle bereidingswijzen of moeten er nog ontdekt worden? 
Test verschillende bereidingswijzen uit op een product...? Experimenteer... wat gebeurt er? 

Waarom eten we? Wat zijn de verschillende functies? Voeding is energie/brandstof voor je lichaam maar het heeft ook een sociale functie. Samen eten kan mensen verbinden. Het is een ritueel. Is er een verband tussen eten en vriendschap, familierelaties, feesten. Eten geeft mensen identiteit. Eten wordt gebruikt om een groep af te bakenen en om ideeën over te brengen. Denk aan voedingsregels die uitgaan van geloof.

Ben je vrij ben om te eten wat je wil of om te eten hoe je wil? 

Wat gebeurt er wanneer je iets niet lust? Hoe komt dat? Is het de smaak of gaat het om ideeën en associaties? Is het biologisch of psychologisch? Natuur of cultuur? Hoe belangrijk is 'het leren eten van dingen' in de opvoeding van kinderen? Leg de link met ontwikkelingspsychologie en de evolutieleer.  Is er link met nieuwsgierigheid, een openstaan voor, leren doorbijten in het leven. 'Soms moet je dingen doen die je niet onmiddellijk leuk vind.' Worden kinderen vandaag (te) verwend opgevoed? 

Zijn mensen eerder behoudsgezind of avontuurlijk als het op het eten van nieuwe dingen aankomt. Is iedereen hier hetzelfde in? Hoe komt dat? 

Welke invloed heeft voeding op onze gezondheid? Eten we vandaag gezonder of ongezonder dan vroeger? (discussie) (verschillende visies)
Heeft eten een invloed op intelligentie? Kunnen we vandaag complexere dingen denken door een betere, gezondere voeding? Spelen deze verschillen ook vandaag tussen verschillende bevolkingsgroepen in de wereld? 

Hoe is eten geëvolueerd doorheen de tijd? Hoe en wat we eten zegt iets over de samenleving, de context er om heen. Het is een mooie spiegel van wie we zijn en hoe we leven. Kan je uit maaltijd en hoe die klaar gemaakt is afleiden welke ideeën, normen en waarden mensen er op na houden? 

Heeft eten invloed op hoe je je voelt? (psychologie) Word je van eten gelukkig of ongelukkig? 
Kan je bepaalde emoties linken aan bepaalde gerechten? Heeft je gemoedstoestand invloed op hoe je eten ervaart en smaakt?


Wat gebeurt er wanneer je iets proeft/smaakt? Hoe werken je smaakzintuigen? Kijk naar de wetenschappelijke kant van het verhaal) Waarom is de ene smaak anders dan de andere? Waar zit eigenlijk smaak? Heb aandacht voor biologie en chemie. De werking van smaakpapillen op je tong? De chemische samenstelling van zout en suiker. Verschillende soorten smaakreceptoren zijn gelijk verdeeld over de tong. Ze kunnen alleen aan of uit gaan. (0 of 1) Het oude schema van de smaakzones klopt niet.  Je proeft met je neus... hoe werkt de samenwerking tussen geur en smaak? 

Hoeveel smaken zijn er? Kan je een nieuwe smaak uitvinden? zout/zuur/bitter/zoet + een recente nieuwe smaak umami. Komen er ooit nog nieuwe smaken bij? Waarom wel/niet? 

Verandert de wereld van voeding nog of zijn alle combinaties al wel eens uitgeprobeerd? Oude wijn in  nieuwe vaten? Is er sprake van echte revoluties in de geschiedenis van eten?

Proeft iemand anders hetzelfde als jij? Is het dezelfde ervaring? Hoe weten we dat eigenlijk? Hoe kan je smaak beschrijven? Hoe smaakt zout of zoet? Wat voor ervaring heeft iemand anders? 
Denk aan het jargon van professionele wijnproevers. Is dit echt of gebakken lucht?

Heeft film of muziek invloed op hoe je iets smaakt? Of omgekeerd? Voer de nodige experimenten uit. Denk ook aan de inrichting van een restaurant. Heeft die invloed op hoe je eten ervaart? Het gaat om de totale ervaring.


Speelt eten een rol in economie? Denk aan 'deals' die onderhandeld worden tijdens een maaltijd. Kan eten het ijs breken? Restaurants zijn bedrijven die winst moeten maken. Is dit vanuit culinair oogpunt een goeie of slechte zaak. 

Kijk ook naar de relatie tussen eten en politiek.  Speelt eten een rol bij politieke onderhandelingen?  

Is koken kunst? Denk aan beroemde chefs die helemaal opgaan in hun koken en bereiden van eten. Ze streven naar perfectie en zoeken naar nieuwe gerechten. Je hebt mensen die zichzelf hierin verliezen. Zijn dit kunstenaars? Waarom wel/niet? Kijk naar food-art!