Pius X‎ > ‎smaakproject‎ > ‎fermentatie-experiment‎ > ‎

praktische informatie over de fermentatie-workshop



Op maandag 21 en 28 november gaan we fermenteren. Fermentatie lijkt een beetje op alchemie. We doen iets met voedingswaren en steken ze dan in een pot, die je meeneemt naar huis en waar je goed voor zorgt, als was het je eigen kind of huisdier. Gedurende een aantal dagen, weken of maanden ondergaan die ingrediënten een transformatie waarbij ze iets heel anders en nieuws worden. 

Op maandag 9 januari neem je de pot mee naar school en proeven we samen van het resultaat. Hopelijk ga je er nadien verder mee experimenteren!

Wij zullen een aantal zaken voorzien, maar hieronder lees je wat je zelf nog moet meebrengen, afhankelijk van de groep waarin je zit.

groep 1: 6-8 Libanese (= kleine) komkommers + 1 citroen + 1 bol knoflook + 2 chilipepers + een 
                stuk gember + 2 (weck-)potten van 1 liter met deksel + een plastic zak

groep 2: 1 witte kool + 1 (weck-)pot van 2 liter met deksel + een plastic zak

groep 3: 1 Chinese kool + 1 daikon + 1 peer + 1 bol knoflook +5-7 lente-uitjes + een stuk gember +
                 1 (weck-)pot van 2 liter met deksel + een plastic zak

groep 4: 1 kg paksoi + 1 daikon + 1 peer + een stuk gember + 4 groene chilipepers + 3-4 lente-
                 uitjes + 1 (weck-)pot van 2 liter met deksel + een plastic zak

groep 5: 1 witte kool + 2 wortels + 1 ui + 2 chilipepers + 1 (weck-)pot van 2 liter met deksel + een 
                 plastic zak


Leerlingen van groep 3, 4 en 5 komen bij het begin van de middagpauze naar de keuken aan de PVR om de fermentatie in gang te zetten.

Iedereen komt om 13:10u naar lokaal 102.