Pius X‎ > ‎smaakproject‎ > ‎

opdracht

Het boek de 'smaakbijbel' van Niki Segnit vormt de basis van dit project. Deze Britse schrijfster zet  de verschillende smaken en smaakcombinaties, op een rij en verbindt ze aan emoties, wetenschappelijke feiten, persoonlijke anekdotes en gebruiken in andere culturen. Jullie vormen een groepje van 3 à 4 leerlingen en krijgen een smaakelement (= stuk van het smaakspectrum) toegewezen. In totaal zijn er twaalf groepen. (twaalf elementen) (aarde, zwavel, zee, gras, specerijen, bos …) Elke smaak heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Het is aan jullie om deze te bestuderen en op te roepen wanneer we op 17 maart de 'Avond van de Smaak' organiseren. 


1.  proef ...


Bestudeer jullie deel van het smaakspectrum. Gebruik je tong en je neus! Combineer ingrediënten uit de smaakbijbel. Wat proef je? (Schrijf je ervaringen op. Dit is belangrijk wanneer je later je ideeën moet uitwerken.) Komen je ervaringen overéén met de theorie van de smaakbijbel? Ben je het eens met de indeling? Waarom wel/niet? Hoe zouden jullie het indelen? Voeg ingrediënten toe die volgens jou ook bijpassen. Welke producten, ervaringen en ideeën passen er, volgens jullie, nog meer bij?

Op maandag middag 16 januari 2017 houden we in lokaal 106 een groot smakenbanket. Elk groepje presenteert 4 combinaties uit jullie smaakelement. Vertel bij elke combinatie de anekdotes of wetenschappelijke feiten of emoties die Niki Segnit aan de combinatie in kwestie toeschrijft.



2. jaag, verzamel, kweek, snij, plet, kook, bak ...


Nu is het tijd om aan de slag te gaan... de nodige ingrediënten vind je niet alleen in de winkel. Ga op zoek naar de bron van producten. Bezoek boerderijen, bedrijven, probeer het zelf te kweken, jagen of verzamelen. Op deze site vind je bij 'jagen en verzamelen'  instructies om dierenvallen te maken en dieren te villen.

Eens je ingrediënten te pakken hebt... kan je er mee experimenteren (zie vragen en tips, hieronder) Bedenk een concept voor jullie locatie op de 'Avond van de smaak'. Experimenteer in functie van dit concept. 

Blijf trouw aan het smaakelement dat jullie werd toegewezen!!!

We richten 4 verschillende plaatsen in waar jullie kunnen experimenteren! Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Jullie zijn met vier dus verdeel de taken.

           

A. de moestuin (plantenbakken in de stookruimte en op het dak naast lokaal 102)

Hoe zou het zijn om ze zelf je ingrediënten te kweken? Smaken ze anders? Hoe iets proeft wordt beïnvloed door je ideeën en ervaringen! Probeer zoveel mogelijk ingrediënten uit jullie smaakspectrum zelf te kweken. Wat groeit er en wat niet? Hoe komt dat?

+ extra bij de moestuin... kan je paddestoelen kweken in koffieprut? In de aquaria kunnen we algen en waterkroos kweken. Dit schijnt erg gezond te zijn. Kwallen zijn het voedsel van de toekomst!

B. de insectenboerderij (in de stookruimte) 

Hier proberen we zelf insecten te kweken. Met bijvoorbeeld meelwormen kunnen we nadien koken. Het plan is om een huisgemaakte 'Humane Wetenschappen Insectenburger' te produceren. Welke emoties en ervaringen kunnen we meegeven aan deze burger? 

Is er plaats voor insecten in het smaakspectrum? Waar horen ze ergens thuis? Voer insecten de ingrediënten uit jullie stuk van het smaakspectrum. Krijgen ze zo een andere smaak? 


C. de moleculair-keuken (laboratorium, lokaal 302?)

Moleculair koken bestaat nog niet zo lang. Het is een kruisbestuiving tussen koken en exacte wetenschap. (chemie) Je gebruikt wetenschappelijke inzichten om eten anders klaar te maken. Inplaats van het klassieke bakken of koken kan je ingrediënten ook gaar vriezen met vloeibare stikstof of smaak toevoegen met lasers. Technisch zijn we hier beperkt en toch zijn er veel technieken die je ook in een gewone keuken kan gebruiken.  



D. fermentatiekast (in lokaal 106)

Jullie zijn ondertussen meesters in de fermentatiekunsten. (zie workshop voor de vakantie) Maak zelf nieuwe brouwsels op basis van jullie smaakelement.  Je kan ze bewaren in de  houten kast in lokaal 106.


3. serveer


Op vrijdagavond 17 maart organiseren we de 'Avond van de Smaak'. We openen een uniek restaurant in de PVR dat maar één avond zal bestaan. Jullie krijgen een locatie toegewezen en schotelen bezoekers (familie, vrienden, oud-leerlingen...) verschillende gerechten, smaken en emoties voor. Geef mensen een ervaring! Ga verder dan alleen het serveren van eten met een smaakje. De locatie (jullie zelf) moet de sfeer, het gevoel (bos, aarde, jong, speels, vrijheid) uitademen van jullie smaakspectrum. Wanneer je bij jullie aan de tafel gaat zitten moet je dit gevoel al krijgen! Je kan aandacht hebben voor kunst, psychologie, geloof, politiek... of een combinatie van alles. Maak het interactief! Doe een experiment. Of geef workshop. Zet mensen aan het denken over smaak en hun eetgewoonten, gezondheid, het milieu, de sociologische betekenis van eten en nog veel meer. Vertel over de moestuin, de insectenboerderij, het moleculair laboratorium en over die dag dat je bent gaan jagen en verzamelen in het bos.


Naast jullie tafel krijgen jullie allemaal een extra rol op de 'Avond van de Smaak'. Een restaurant kan niet draaien zonder mensen die instaan voor de ontvangst, obers, voorproevers, een afwasploeg ...  



Enkele belangrijke vragen en tips!


1. Welk gevoel/ervaring heb je bij het proeven van een bepaald ingrediënt? Hoe komt dat? Ben je

     het eens met elkaar? Hoe komt dat? Wat is 'smaak' eigenlijk? (biologisch en/of psychologisch?)

2. Ingrediënten en gerechten hebben een specifiek karakter. Wat hoort er het meest bij jou? Wat

       is  je lievelingsgerecht? Komt dit overéén met wat anderen vinden? 

3. Welk liedje/schilderij/film hoort er bij een bepaald gerecht of ingrediënt? Je kan dit ook

     omdraaien en vertrekken van een liedje en daar een gepast gerecht bij zoeken. Speel met eten ... 

    Schilder met pasta en tomatensaus, maak muziek, klanken met fruit en schrijf gedichten en  

    verhalen waarin eten de hoofdrol speelt.

4. Verbind smaak aan kleuren, welke kleur past er het beste bij een gerecht. Hoe komt dat?

5. Welk ingrediënt heeft het meeste of het minste smaak? Hoe komt dat? Maak een maaltijd met zo

    weinig of veel mogelijk smaak.

6. Experimenteer met de houdbaarheid van de producten, voedingswaren uit jullie   

     smaakspectrum. Wat wordt het snelst slecht wat blijft er het langste goed? Hoe komt dat? 

7. Weegt het ingrediënt veel of weinig?  Maak een gewichtloze maaltijd. Een maaltijd die zo weinig

    of veel mogelijk weegt. Wat is de lichtste/zwaarste maaltijd die je al gegeten hebt? (gebruik een

    weegschaal) 

8. Experimenteer met snelheid. Wat gebeurt er als je ingrediënten trager of sneller klaarmaakt?

9. Maak ingrediënten anders klaar dan gebruikelijk is.  Experimenteer en ontdek nieuwe  

     bereidingswijzen. Wat gebeurt er met de smaak als je dingen nat maakt of uitdroogt? 

     Invriest of  verwarmt?

10. Stel ons huidig concept van eten en hoe we dit maken in vraag.  Bedenk nieuwe manier om 

       eten tot je te nemen. Is eten aan een tafel met een mes en vork de enige manier? Zijn er 

       handigere of leukere manieren? Bedenk nieuwe overlevingsstrategieën. 'Doomsday' koken is

       een (nieuw?) fenomeen waarbij je eten probeert te maken in een post-apocalyptische wereld. 

       Wat doe je als er geen elektriciteit en kookboeken meer zijn?