Pius X‎ > ‎Reisproject 2016‎ > ‎

de opdracht


1. Een virtuele reis... ( een oefening in reizen)


Kies samen met drie a vier medereizigers een virtuele reisbestemming. (het kleinste eiland in de Stille Oceaan, de koudste ijsvlakte op Antarctica, de hoogste bergtop in Afrika, de droogste woestijn in het Midden-Oosten, het groenste regenwoud) Op deze pagina vind je een aantal tips. Kies een bijzondere locatie. De hoogste, laagste, natste, droogste, koudste, warmste, drukste, eenzaamste, donkerste, liefste, gevaarlijkste plaatsen op aarde. Het moet een plaats zijn waar je nog nooit geweest bent!


Eerst ga je deze plaats verkennen. (verkenning) Heb aandacht voor transport, het klimaat, het landschap, de mensen. Hoe leuk, gezellig, gevaarlijk is het? Leef je in! Let op opvallende maar ook heel gewone dingen. Vergeet de checklist van Alain de Botton niet!!! Denk na over verwachtingen, geluk, het sublieme, doorgangsplaatsen, het exotische, nieuwsgierigheid...


Gebruik reisgidsen, Google maps, Google earth en reisprogramma's op youtube + Praat met mensen die al op je bestemming geweest zijn + Waarom loop je niet een reisbureau binnen...? Zo krijg je zicht op hoe je je reisbestemming kan bereiken + Antwerpen heeft een Instituut voor Tropische Geneeskunde. Maak een afspraak en ga praten met de mensen daar + Hoe word je bestemming in musea in beeld gebracht? Welke ideeën (vooroordelen) zijn er over? Vergeet de fysieke ervaring niet. Bezoek plaatsen in Antwerpen die je bestemming benaderen. Maak het koud, warm, droog, nat, warm en nat. Klim, wandel, zwem, duik... Hoe voelt het aan? Door te beleven kom je tot inzichten die je niet zal hebben wanneer je er slechts over leest.


Eens je je reisbestemming (zoveel mogelijk) ervaren hebt zet je deze ervaring om in een reis. (reiscreatie) Hoe kan je je ervaringen overbrengen naar een publiek? Deze reis bied je aan op onze reisavond. (zie het Reisbureau) Vergeet ook hier de checklist van Alain de Botton niet!!! Creëer doorgangsplaatsen en experimenteer met transportmiddelen. Laat ze dromen van exotische bestemmingen en speel met hun verwachtingen. Geef je publiek bagage mee. Denk daarbij niet alleen aan praktische materiële voorwerpen maar ook aan ideeën en inzichten over reizen die hen kunnen helpen bij het avontuur dat hen te wachten staat.


2. De reis naar huis ... (25 februari 2016) 


Elke schooldag wandel, fiets of neemt je de bus/ tram naar huis. Deze verplaatsing is waarschijnlijk gewoonte geworden. (Herinner je je nog wat je twee dagen geleden ervaren hebt?) Op donderdag 25 februari doe je alsof het de eerste keer is dat je de tocht naar huis onderneemt. Kijk met de ogen van een reiziger naar de plaatsen en mensen die je tegen komt.

Je ervaring verwerk je in een reisverhaal (1blz) of tekeningen of een geluidsopname of een fotoreportage... Denk na over jezelf op reis.  Wat voor reiziger ben je...? Waarom...? Is je reis avontuurlijk, spannend, saai, grappig... ? Wat zegt dit over jou? Zie je andere dingen? Hoe kijk je naar de mensen onderweg? Ga je anders met ze om? 


3. Reisvertellingen ( 4 februari 2016)


Op 4 februari nodigen we reizigers (mensen van buiten de school) uit om hun verhaal te vertellen. Luister naar hun avonturen. Bekijk exotische foto's. Ga in gesprek. Vraag onze gasten naar hun visie over reizen. Hebben ze tips? Gebruik hun ervaringen en expertise om je eigen reis te creëren.



4. Het reisbureau ( 4 maart 2016)


Op 11 maart 2016 nodigen we opnieuw publiek uit en organiseren we een avond over de kunst van het reizen. In de PVR komt een vreemd reisbureau dat de reizen aanbied die jullie in elkaar hebben gestoken. Klassieke reisbureau's zijn economische ondernemingen die geld willen verdienen. Ons reisbureau heeft een humanere missie. Maak je publiek bewust van het feit dat reizen belangrijk en interessant is. Het kan verschillende mensen en culturen bij elkaar brengen en wereldburgers creëren als ook mensen inzicht geven in zichzelf.