Pius X‎ > ‎Reisproject 2016‎ > ‎Boedapest 2016‎ > ‎

de opdrachtBeste leerlingen van 6 Humane Wetenschappen


Boedapest heeft vele gezichten. Er zijn prachtige oude gebouwen maar er is evengoed dat onooglijk benzinestation of een leegstaand terrein waar mensen hun vuilnis storten. Toeristen, reisgids in de hand, zijn vooral geïnteresseerd in mooie en oude dingen. Dit is niet de dagelijkse realiteit van mensen die er wonen. Reizen heeft iets kunstmatigs. Een toerist, straatveger, zakkenroller of een dichter; allemaal kijken ze anders naar de stad. Als Humane Wetenschappers zijn we geïnteresseerd in al deze werkelijkheden. Hoe is het om in Boedapest te leven? Probeer ook dat andere Boedapest (het echte Boedapest?) te ontdekken. Heb ook aandacht voor de minder fraaie kanten. Met welke problemen worstelen mensen en hoe gaan ze er mee om? 

We willen de stad in al haar facetten beleven en daarom krijgen jullie enkele opdrachten. (zie hieronder) Stippel een wandeling uit, maak een authentieke maaltijd, bestudeer een doorgangsplaats en filosofeer over de inwoners van Boedapest. 1. de wandelingenStel een groepje samen (3 a 4 leerlingen) en vul het keuzeformulier in. Via deze link vind je de verschillende thema's. Motiveer je keuze. Je mag ook zelf een nieuw thema voorstellen.

Stippel een wandeling uit in de stad. Elke wandeling onderzoekt een thema. (muziek, macht, dieren, eten, tijd...) Dit is jullie focus. Een filter om te kijken naar de stad. 

De wandelingen mogen verschillende vormen aannemen. Je kan werken met beelden (foto's) verhalen, (echt of zelfbedacht) of geluiden, muziek, interviews of een combinatie van alles. Een wandeling kan spannend, mooi, verrassend en interessant zijn. Het is aan jullie om hiermee te experimenteren. Welke ervaring wil je je wandelaars meegeven? 

Zo is er bijvoorbeeld de optie om een geluidswandeling te maken die je op je mp3-speler/smartphone zet. Wandel met een koptelefoon of boxen door Boedapest en de stad verandert. Geluiden voegen nieuwe dimensies toe. Kijk door gevels, laat inwoners aan het woord, ontdek verborgen plaatsen.  Je kan werken met halte tracks of wandeltracks.
Gebruik de computers in het OLC en je eigen smartphone om geluiden op te nemen. Met het programma 'garageband' kan je deze monteren.

Gebruik googlemaps om je wandeling uit te stippelen en duidt de stopplaatsen aan. De wandeling mag langer duren maar jullie voorzien +/- 50 min. Je kan aan je wandelaars instructies geven op papier of via foto's of met een geluidsopname.


Timing:

Voor de paasvakantie leg je de eerste versie van je wandeling aan ons voor. Stippel zeker je route uit op een kaart in Google Maps. Print deze kaart uit en geef deze af.

Na de vakantie stellen we een concreet reisplan samen. (Niet iedereen zal alle wandelingen kunnen doen.) 

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk informeert over jullie plannen zodat wij ervoor kunnen zorgen dat de wandelingen elkaar niet teveel overlappen!!! 2. de maaltijd


Er is een keuken in de jeugdherberg. Op een nog te bepalen avond maken we hier samen een typisch Hongaarse maaltijd. We verdelen de taken. Jullie zorgen in kleine groepjes voor een voorgerecht, hoofdmaaltijd, dessert, drank...etc? 
Eten zegt veel over een samenleving. Zoek uit waar je deze authentieke streekgerechten kan vinden en ga ze zelf kopen. Op deze manier verlaat je de platgetreden en toeristische paden. (In Boedapest ga je niet naar de McDonalds... toch!?)3. een doorgangsplaats in Boedapest


Boedapest is een grote stad. Ze telt 1,74 miljoen inwoners. Allemaal mensen die zich verplaatsen en dus zijn er heel wat bus en treinstations, tramhaltes, benzinestations, parkeergarages. Plaatsen waar veel mensen voorbij komen, wachten, afspreken. Jullie bestuderen in kleine groepjes één van deze doorgangsplaatsen. (je krijgt een plaats en een uur van ons toegewezen) 

Observeer... zijn mensen rustig of gehaast? Hoe zien ze eruit? Hebben ze dezelfde kledingsmaak als jullie? Welke talen hoor je? Kan je de toeristen eruit halen? Uit welk land zijn ze afkomstig? Hoe zie je dat? (bedenk zelf nog meer vragen...)

Probeer door korte gesprekken te achterhalen waar mensen vandaan komen en waar ze naar toegaan. Waarom zijn ze daar? Wat vinden ze van hun stad? Hebben ze tips voor jou. Dingen die je zeker gezien moet hebben...4. een inwoner van Boedapest Voor dit experiment kies je zelf een plaats ergens in de stad. Ga zitten op een bankje, muurtje... een beetje uit de weg... zodat je niet opvalt. Neem een drukke plaats (een brug of een plein...) waar veel mensen zijn. (liefst geen toeristen)

Neem je tijd... laat de omgeving tot je doordringen. (Kom tot rust. Vergeet even je eigen leven.) Bekijk de mensen als een antropoloog die een exotisch stam bezoekt. Wat doen ze? Boedapest trekt als een film aan je voorbij. Laat je blik zwerven over de mensen en focus na een tijdje op één persoon. Wie zou hij of zij zijn? (karakter, leeftijd, beroep, getrouwd, kinderen...?) Is zij of hij gelukkig of ongelukkig? Hoe ziet zijn of haar huis/appartement eruit? Waarom is de persoon op deze plaats? Waar gaat hij of zij naar toe? Waarom denk je dat?

Schrijf je gedachten op of spreek ze in op je smartphone. Spreek de persoon in kwestie na een tijdje aan. (= optioneel) Waren je veronderstellingen juist? 

Vertel ons en je klasgenoten over je ervaring en maak er een klein verslag van. (ongeveer 1blz) Je kan je verslag ook in ons gemeenschappelijk reisdagboek schrijven. (zie hieronder)
5. jullie reisverhaal ...Ga je veel foto's maken of souvenirs kopen? Schrijven, tekenen en fotograferen kunnen (als je het op de juiste manier doet) je reiservaring verrijken. Door foto's te maken of te schrijven kijk je beter, anders... het is onthaasting.

We nemen een gemeenschappelijk reisdagboek mee. Een leeg schetsboek waar jullie je ervaringen in kunnen schrijven. Dit boek hebben we altijd bij en geven we aan elkaar door. Vraag er naar op het moment dat je er iets in wil schrijven. Daarnaast krijg je van ons een aantal losse papieren mee waar je ook je ideeën en ervaringen in kan zetten. 

Hoe voelt het om door de straten van Boedapest te wandelen? Heeft de stad invloed op wie je bent? Ben je anders dan thuis? Waarom ben je hier eigenlijk? Wat zegt dit over jezelf? Deze mijmeringen en nog veel meer kan je kwijt in ons gemeenschappelijk reisdagboek.