Pius X‎ > ‎

Reisproject 2016


Beste leerlingen van 6 Humane Wetenschappen


We voelen ons op reis wanneer we lange afstanden afleggen en vreemde plaatsen bezoeken. Je koopt een trein of vliegtuigticket en je vertrekt. Of moet je het eerst leren? Is er een handleiding die zegt hoe je moet reizen? De één gaat op een strand liggen terwijl de ander bergen beklimt of de plaatselijke bevolking wil ontmoeten. Wie heeft er gelijk? Waarom reizen we eigenlijk? Wat willen we er mee bereiken?


Reizen vereist spontaniteit. Door ze te grondig voor te bereiden maak je ze stuk. Als je alles uitstippelt is het haast niet meer nodig om te gaan. Soms moet je niet te veel nadenken en dingen gewoon ervaren en toch zal je merken dat een beetje theoretisch kader je reis mooier en intenser maakt. Ideeën en plannen stellen je in staat om meer uit je reis te halen. Zonder daarbij verrassingen uit te sluiten. 


Dit project is geïnspireerd op 'De kunst van het Reizen' van Alain de Botton. In dit boek rijkt de Engelse filosoof ons instrumenten aan die je reiservaring verreiken. Elke reiziger heeft een checklist, een lijst van dingen die hij of zij zeker niet mag vergeten: pyjama, tandenborstel, oordopjes, muggennet, malariapillen... Alain de Botton vult deze (materiële) checklist aan met interessante ideeën. Ze wegen niets en nemen geen extra plaats in in je bagage. Hij denkt na over 'verwachtingen', 'het exotische', 'doorgangsplaatsen' en 'het sublieme'. Concepten die ons meer doen zien en voelen tijdens onze reis. Het zou leuk zijn als jullie deze ideeën bij je hebben wanneer we naar Boedapest gaan.


We wensen jullie veel plezier en inspiratie.


Charlotte de Beukelaer, Wim Hannot, Ruud Lelieur en Niels Sverlow