Pius X‎ > ‎

MigratieprojectBeste leerlingen van 5 Humane Wetenschappen

Hoe zou het zijn om te migreren naar een vreemd land? Daar sta je dan. Mensen spreken een andere taal en houden er vreemde ideeën en gewoontes op na. Je ziet planten, dieren en gebouwen waar je niet vertrouwd mee bent. Wat zou jij doen? Zou je je snel aanpassen? Is dat moeilijk... of wenselijk? Hoe bouw je als migrant een nieuw bestaan op? 

Zonder woorden vertelt de Australische tekenaar Shaun Tan in zijn boek 'The Arrival' het verhaal van een man die migreert naar een vreemd land vol nieuwe mensen, transportmiddelen, voedsel, gezelschapsspelletjes... De prachtige en bevreemdende tekeningen maken van jou, de lezer, een migrant. Je moet je op elke bladzijde even oriënteren en aanpassen. Dit project heeft min of meer hetzelfde uitgangspunt. We willen jullie laten voelen hoe het is om migrant te zijn. 

Migratie plaatst ons voor heel wat vragen. Waarom migreren mensen? Hoe gaan ze met zo'n ingrijpende verandering om? Wat is heimwee? Waarom voelen we ons verwant aan een plaats, stad of land? Wat betekenen migranten voor de samenleving waarin ze terecht komen? Wat zijn de voor-en nadelen van migratie?

Migreren heeft iets verontrustend, je bent je houvast (huis, familie, beroep) kwijt en een confrontatie met andere culturen levert sowieso spanningen op. Maar inwijkelingen brengen ook boeiende en nieuwe mogelijkheden mee. Dromen over geld, geluk en vrijheid. Vooruitgang is vaak het resultaat van vermenging. Hoe groter de openheid van een maatschappij, hoe sneller het gaat. 
Wij willen migratie breed bekijken en niet alleen focussen op de problemen maar ook op de voordelen. 

Informatie over migratie vind je in boeken en op internet maar dit project is meer dan aan een computer zitten.
Verschillende migrantenfamilies in het Antwerpse zijn bereid om hun verhaal te doen. Jullie gaan op bezoek, eten mee, overnachten. Zo ben je even zelf migrant en kom je terecht in een voor jou vreemde omgeving. Deze ervaring geeft je meer inzicht in de huidige discussie over migratie en integratie. Antwerpen is mede dankzij zijn haven een multi-culturele stad. Desondanks leven we vaak naast elkaar. Onwetendheid creëert  racisme. Tijdens dit project kom je op plaatsen waar je anders waarschijnlijk niet zou gekomen. We schudden de samenleving door elkaar. In de hoop dat dit leidt tot een beter begrip van elkaar. 

Maar we mogen ook niet naïef zijn. Dit project zal de problemen niet oplossen. Integratie zal altijd gepaard gaan met onzekerheid en misverstanden. Het samenvloeien van culturen heeft  tijd nodig. 

Migratie is een boeiend gegeven dat ons veel kan leren over onszelf en onze samenleving. We doen een beroep op jullie nieuwsgierigheid en inlevingsvermogen en wensen jullie veel inzicht en creativiteit toe. Laten we er samen een interessant en leuk project van maken.


Charlotte de Beukelaer, Ruud Lelieur, Jan Nouwen, Esteban Florenciano en Niels Sverlow