Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎

vragen over bedrog

Waarom bedrieg/lieg je? Welke motieven liggen er aan de basis van bedrog? Welk doel heb je voor ogen? 

Wat is het resultaat, het effect van bedrog? Kan je er veel of weinig mee bereiken? Zijn de effecten positief of negatief? Is het gevaarlijk? Hoe manipuleerbaar zijn mensen?

Gebeurt het bedrog bewust of onbewust? 

Zijn sommige mensen beter in bedrog en misleiding dan anderen? Zijn sommige mensen kwetsbaarder, sneller het slachtoffer van leugens en bedrog? Bestaan er kritische mensen en naïeve mensen? Ben jij goed in het ontmaskeren van bedrog? Hoe komt dat? 

Hoe ga je tewerk bij het ontmaskeren van bedrog? Over welke instrumenten beschik je als mens om bedrog en leugens te detecteren? Waarom zie je bedrog soms wel en soms niet? 

Heb je geleerd om te bedriegen of is dit een deel van de menselijke natuur? (natuur vs cultuur?)

Kunnen kinderen (babies?) ook misleiden en liegen? Hoe komt dat en wat zegt dit over de mens? 

Zit er bedrog en misleiding in de natuur? Kunnen planten/dieren ook misleiden?

Welke invloed heeft intelligentie op bedrog en misleiding. Zijn intelligente/ontwikkelde mensen eerlijker of oneerlijker? Hoe komt dat? 

Welke mechanismen bemoeilijken bedrog en houden ons op het rechte pad? Kijk naar je geweten, opvoeding, religie...

Wat is er aan de hand met pathologische leugenaars? 

Mensen bedriegen anderen maar ook zichzelf.  Hoe juist is het beeld dat je van jezelf en de wereld heb? Wat zijn de voor en nadelen van dit zelfbedrog? 

Welke invloed hebben nieuwe technologische ontwikkelingen als computers, internet, facebook op een fenomeen als bedrog en misleiding. Is de misleiding groter/kleiner dan vroeger?