Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Valse eieren, de dioxinecrisis en aan elkaar gelijmd vlees. Eten en Bedrog!Beste commissieleden


Worden we misleid wanneer we voedsel kopen en eten? Denk aan dieren welzijn, of het gebruik van pesticiden of genetisch gemanipuleerde gewassen. Niet alleen de productie van voedsel maar ook de manier waarop het verkocht en opgediend wordt kan misleidend zijn. Misleidende reclames, verpakkingen en restaurants die onterecht versheid adverteren. Jullie specialiseren jezelf in bedrog en misleiding in de voedingswereld.


Dit zijn vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. (de antwoorden schrijf je in je leugenboekje)


1. Welke vormen van bedrog en misleiding vind je terug in de voedingswereld? Ga opzoek naar restaurants die door gezondheidsinspectie gesloten worden of boeren die niet in orde zijn met hun milieuvergunningen. Hoe slagen boeren en warenhuizen erin om groenten en fruit er zo uniform te laten uitzien? Zijn deze groenten zonder vlekjes altijd lekkerder of van betere kwaliteit? 

Kwam het vervalsen van eten vroeger ook al voor? Eten was in de geschiedenis meer dan nu een overlevingsmiddel. Wat er toen meer/minder bedrog? Wat denk je?

2. Waarom bedriegen producenten van voeding? (heb aandacht voor financiële, psychologische, culturele, biologische motieven)

3. Wie zijn de slachtoffers van dit bedrog? Waarom reageren consumenten zo hevig? Is dat eigenlijk zo? Hoe kritisch zijn we? Is de consument onschuldig in dit verhaal of liggen we mee aan de basis van het bedrog?

4. Welke rol speelt de overheid, (Europese Unie) bij het transparant maken van eten en ingrediënten? Waarom sluit Europa 'voorlopig' nog zijn deuren voor genetische gemodificeerde graanproducten uit Amerika?

5. Kan voedsel ooit helemaal vrij zijn van bedrog?

6. Wie was Karel van Noppen? Door wie werd hij vermoord en waarom?

7. Wat zijn jullie ervaringen met bedrog en eten? Denk aan wat jezelf eet maar ook momenten waarop je zelf eten klaarmaakt. Hoe kritisch ben je? Kijk je naar de ingrediënten wanneer je iets koopt? Ken je de betekenis van alle afkortingen en nummers op de verpakking? Waarom wel/niet? Jullie zijn detectives. Ga opzoek naar bedrog en misleiding. Neem, onder valse voorwendselen, contact op met boerderijen en restaurants. Infiltreer in keukens die je normaal als klant niet te zien krijgt. Wat gebeurd er allemaal achter de schermen?


+ Lees de tekst over verschillende soorten leugens. Van welke leugens is er sprake in de voedingswereld? Hoe komt dat?

+ Lees de tekst 'Een pil tegen de werkelijkheid' Zijn er voordelen aan bedrog en misleiding? Wat is je mening?


Nu je meer zicht hebt op de zaak is het tijd voor de praktijk. Hier willen we met seminarie de klemtoon op leggen!!! Creëer bedrog. Probeer mensen te misleiden. Is het moeilijk of makkelijk? Hoe komt dat? Hoe voelt het? Wat zegt dit over jou?

Veel inzicht in sociale wetenschappen komt van experimenten waarbij bedrog een rol speelt. Bij het elektroshock-experiment van Stanley Milgram dachten mensen dat ze in dienst waren van de universiteit. Ze wisten niet dat ze zelf onderzocht werden. Door bedrog kom je tot de waarheid. Zet een (gelijkaardig) experiment op.


Test dit bedrog uit op 'De grote misleiding' 'Een avond van leugens en bedrog' op vrijdag avond 27 maart 2015. Geef mensen informatie over bedrog en voeding en creëer een boeiende, spannende, leuke ervaring.