Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Harry Houdini, zwarte magie en spektakel. Bedrog in de wereld van het goochelen.

Hiëronymus Bossch, De Goochelaar


Beste commissieleden


Goochelaars en magiërs zijn meesters in bedrog en misleiding. Ze zagen assistenten in twee, lezen gedachten en ontsnappen uit vergrendelde koffers. Hoe misleiden goochelaars hun publiek? Zijn we er zeker van dat het altijd bedrog is. Wie zegt dat het bovennatuurlijke niet bestaat? Waar ligt de grens tussen realiteit en magie? Jullie specialiseren jezelf in bedrog en misleiding in de wereld van magie en goochelen.


Dit zijn vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. (de antwoorden schrijf je in je leugenboekje)


1. Welke vormen van bedrog en misleiding vind je terug in de wereld van magie en het goochelen? Ga opzoek naar namen van beroemde goochelaars. Hoe bedriegen en misleiden ze hun publiek?

2. Waarom doen ze dat? (heb aandacht voor financiële, psychologische, culturele, biologische motieven)

3. Waarom geloven mensen het? Hoe komt het dat we zo (bij)gelovig zijn? Waarom spreekt het zo tot onze verbeelding? Zijn er slachtoffers van dit bedrog?

4. Wat is het verschil tussen witte en zwarte magie? Ga opzoek naar voorbeelden.

5. Is het een oud beroep? Hoe is het ontstaan? Denk aan spirituele praktijken van heksen, druïden en sjamanen.

6. Waar ligt de grens tussen magie en realiteit? (helende stenen, geneeskrachtig water, telepathie, geesten, uit je lichaam treden) Zijn er dingen die de wetenschap toch niet kan verklaren?

7. Wat zijn jullie eigen ervaringen met bedrog en magie? Geloof je in boven natuurlijke dingen? Heb je al eens een mystieke ervaring gehad? Neem contact op met goochelaars, kaartleggers etc... Jullie zijn detectives. Ga op onderzoek uit.


+ Lees de tekst over verschillende soorten leugens. Van welke leugens is er sprake in de wereld van magie en goochelen en waarom?

+ Lees de tekst 'Een pil tegen de werkelijkheid'. Zijn er voordelen aan bedrog en misleiding? Wat is je mening?Nu je meer zicht hebt op de zaak is het tijd voor de praktijk. Hier willen we met seminarie de klemtoon op leggen!!! Creëer bedrog. Probeer mensen te misleiden. Is het moeilijk of makkelijk? Hoe komt dat? Hoe voelt het?


Veel inzicht in sociale wetenschappen komt van experimenten waarbij bedrog een rol speelt. Bij het elektroshock-experiment van Stanley Milgram dachten mensen dat ze in dienst waren van de universiteit. Ze wisten niet dat ze zelf onderzocht werden. Door bedrog kom je tot de waarheid. Zet een (gelijkaardig) experiment op.


Test dit bedrog uit op 'De grote misleiding' 'Een avond van leugens en bedrog' op vrijdag avond 27 maart 2015. Geef mensen informatie over bedrog en magie en creëer een spannende en leuke ervaring.