Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

De maanlanding, MK-Ultra en het mysterie van de Bermudadriehoek. Bedrog en Complottheorieën!


Beste commissieleden


Verhalen over de Bermudadriehoek, de crash van een vliegende schotel in Roswell, de Nazcalijnen, de orde van de Illuminatie... spreken tot de verbeelding. Waarom zijn deze verhalen zo fascinerend? Zit er een kern van waarheid in? Is er sprake van geheime organisaties die de wereldgeschiedenis sturen? Jullie specialiseren jezelf in bedrog en complottheorieën.


Dit zijn vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. (de antwoorden schrijf je in je leugenboekje)


1. Breng verschillende complotten in kaart. Wat wordt er beweerd? Hoe groot is het complot?          Gaat het om één persoon of enkele mensen of zit er een nog grotere organisatie achter?

2. Zit er een kern van waarheid in het verhaal? Waar komen deze verhalen vandaan? Verklaar de      kracht van complottheorieën. Heb aandacht voor media, films en romans.

3. Wie zijn de mensen die deze theorieën geloven? Waarom doen ze dat? Proberen ze andere    mensen te overtuigen? Welke belangen hebben zij? (heb aandacht voor financiële, psychologische,  culturele, biologische motieven) Wie was Erich von Däniken?

4. Zijn er mensen/krachten die deze complottheorieën bestrijden en in diskrediet willen brengen?    Waarom? Wat zijn hun belangen?

5 Complottheorieën impliceren een doelbewust plan achter bepaalde gebeurtenissen. Kan dat?  Hoe maakbaar is de wereld? Hoeveel macht/ invloed kan je als mens hebben op de  wereldgeschiedenis?

6. Kijk naar de documentaire 'Loose Change' over de terroristische aanslagen op 11 september    2001. Wat vinden jullie van de beweringen die hier gedaan worden? Is het geloofwaardig? Waarom wel/niet? 

7. Wat zijn jullie eigen ervaringen met complotten?  Zijn er hier in België,  Vlaanderen, Antwerpen  ook complottheorieën? Gebeuren er op Pius x verdachte dingen? Zijn er zaken die leerlingen,  leerkrachten, studiemeesters en directie liever verborgen willen houden? Jullie zijn detectives. Ga  op zoek naar bedrog en misleiding.


+ Lees de tekst over verschillende soorten leugens. Van welke leugens is er sprake bij complottheorieën? Hoe komt dat?

+ Lees de tekst 'Een pil tegen de werkelijkheid' Zijn er voordelen aan bedrog en misleiding? Wat is je mening? Is er link met het geloof in mogelijke complottheorieën.


Nu je meer zicht hebt op de zaak is het tijd voor de praktijk. Hier willen we met seminarie de klemtoon op leggen!!! Creëer bedrog. Probeer mensen te misleiden. Is het moeilijk of makkelijk? Hoe komt dat? Hoe voelt het? Wat zegt dit over jou?


Veel inzicht in sociale wetenschappen komt van experimenten waarbij bedrog een rol speelt. Bij het elektroshock-experiment van Stanley Milgram dachten mensen dat ze in dienst waren van de universiteit. Ze wisten niet dat ze zelf onderzocht werden. Door bedrog kom je tot de waarheid. Zet een (gelijkaardig) experiment op.


Test dit bedrog uit op 'De grote misleiding' 'Een avond van leugens en bedrog' op vrijdag avond 27 maart 2015. Geef mensen informatie over complottheorieën en creëer een boeiende, spannende en leuke ervaring.