Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

'Love intoxication lie', 'latin-lovers' en overspel. Bedrog in de Liefde!


Beste commissieleden


Liefde en bedrog liggen dicht bij elkaar. Denk aan overspel of hoe je je partner ziet wanneer je net verliefd bent. Doen mensen zich (in het begin?) beter voor dan ze zijn? Op datingsites liegen mannen over hun hoogte en vrouwen over hun gewicht. Jullie specialiseren jezelf in bedrog en misleiding in de liefde.


Dit zijn vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. (de antwoorden schrijf je in je leugenboekje)


1. Welke vormen van bedrog en misleiding vind je terug in (liefdes)relaties? Ga opzoek naar voorbeelden.

2. 'Liefde is een leugen.' Onderzoek deze uitspraak? Wat is jullie mening?

3. Waarom bedriegen mensen in relaties elkaar? (heb aandacht voor financiële, psychologische, culturele, biologische motieven)

4. Kan een relatie helemaal vrij zijn van bedrog? Is dat wenselijk? Waarom wel/niet?

5. Wie is Mo? (lees de tekst 'De waarheid speelt zich af in het donker'. Hoe kijkt hij naar trouw en ontrouw? Zijn latin-lovers oneerlijke mensen? Is hier sprake van bedrog?

6. Wat zijn jullie ervaringen met bedrog in de liefde? (denk aan je eigen relaties, die van je ouders, je vrienden) Luister naar roddels. Ga als echte detectives aan de slag en probeer mensen te betrappen op leugens.


+ Lees de tekst over verschillende soorten leugens. Van welke leugens is er sprake in een relatie, huwelijk of bij verliefdheid? Hoe komt dat?

+ Lees de tekst 'een pil tegen de werkelijkheid' Zijn er voordelen aan bedrog en misleiding? Wat is je mening?


Eens je meer zicht hebt op de zaak is het tijd voor de praktijk. Hier willen we met seminarie de klemtoon op leggen!!! Creëer bedrog. Probeer mensen te misleiden. Is het moeilijk of makkelijk? Hoe komt dat? Hoe voelt het? Wat zegt dit over jou?


Veel inzicht in sociale wetenschappen komt van experimenten waarbij bedrog een rol speelt. Bij het elektroshock-experiment van Stanley Milgram dachten mensen dat ze in dienst waren van de universiteit. Ze wisten niet dat ze zelf onderzocht werden. Door bedrog kom je tot de waarheid. Zet een (gelijkaardig) experiment op.


Test dit bedrog uit op 'De grote misleiding' 'Een avond van leugens en bedrog' op vrijdag avond 27 maart 2015. Laat mensen nadenken over bedrog en liefde en geef ze een boeiende ervaring mee.