Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

Adriaan van Dis schrijft over zijn moeder en Oscar Wilde filosofeert over fantasie en werkelijkheid. Bedrog en Kunst!


Beste commissieleden


Schilders, schrijvers, acteurs of filmmakers stellen de wereld anders voor dan die is. Ze voeren je naar een wereld die niet echt is en veranderen op die manier de realiteit. Is dit bedrog en misleiding of laten ze zo juist een echtere diepere waarheid zien? Wie heeft er gelijk en waarom? Jullie specialiseren jezelf in bedrog en misleiding in de wereld van de kunst.


Hier zijn vragen waar jullie een antwoord op moeten vinden. (de antwoorden schrijf je in je leugenboekje)

1. Stellen romans, films, toneelstukken, schilderijen ... de wereld anders voor dan die is? Ga op zoek naar voorbeelden. Is dit echt liegen? Is kunst bedrog of juist echter dan het echte leven? Zoek voorbeelden. Wat is jullie mening?

2. Wie zijn de kunstenaars achter deze werken? Waarom maken ze kunst? Willen ze mensen misleiden? Doen ze zichzelf anders voor als ze zijn?

3. Kijk naar de films Big Fish van Tim Burton en The Life of Pi van Ang Lee. Welke boodschap zit er in deze films? Wat is jullie mening?

4. Lees het interview met Adriaan van Dis. Is het verhaal over zijn moeder echt of gelogen? Hoe kijkt Adriaan van Dis naar leugens en waarheid. Ben je het met hem eens? Waarom wel/niet?

5. Wie was Oscar Wilde en wat was zijn mening over de rol van kunst en de relatie tussen fatasie en de werkelijkheid?

6. Wat bezielt kunstvervalsers...? Zijn hun werken ook kunst? Waarom wel/niet?

7. Wat is jullie eigen ervaring met kunst en creativiteit? Gebruik je zelf veel fantasie en waarom? Ben je eerder een literair en dromerig of juist zakelijk en realistisch type? Wat is volgens jou het beste en waarom? Zijn leerlingen Humane Wetenschappen dromeriger/creatiever dan leerlingen Wetenschappen wiskunde? Jullie zijn detectives. Ga op onderzoek uit.


+ Lees de tekst over verschillende soorten leugens. Van welke leugens is er in jullie commissie sprake? Hoe komt dat?

+ Lees de tekst 'Een pil tegen de werkelijkheid' Zijn er voordelen aan bedrog en misleiding? Wat is je mening?


Nu je meer zicht hebt op de zaak is het tijd voor de praktijk. Hier willen we met seminarie de klemtoon op leggen!!! Creëer bedrog. Probeer mensen te misleiden. Is het moeilijk of makkelijk? Hoe komt dat? Hoe voelt het?

Veel inzicht in sociale wetenschappen komt van experimenten waarbij bedrog een rol speelt. Bij het elektroshock-experiment van Stanley Milgram dachten mensen dat ze in dienst waren van de universiteit. Ze wisten niet dat ze zelf onderzocht werden. Door bedrog kom je tot de waarheid. Zet een (gelijkaardig) experiment op.


Test dit bedrog uit op 'De grote misleiding' 'Een avond van leugens en bedrog' op vrijdag avond 27 maart 2015. Geef mensen informatie over bedrog en psychologie en creëer een spannende en leuke ervaring.'Ik heb vandaag een werkelijkheidsvrije dag' 

uit Kleine Koning December, regie Stefan Perceval en spel: Vic de Wachter.