Pius X‎ > ‎Leugenproject‎ > ‎

Bedrog, misleiding en leugens... de praktijkdagen.


Beste leerlingen van 5 Humane Wetenschappen


In de komende maanden organiseren we enkele experimenten. Lieg tot je er scheel van ziet of wees goudeerlijk. Wat gebeurt er wanneer we gedragingen uitvergroten en gewoontes veranderen? Gaat het je goed af? Waarom wel/niet? Wat kan je met oneerlijkheid bereiken? Zijn de gevolgen positief of negatief? Door de wereld te ontwrichten ervaar je beter hoe die in elkaar zit. Bedrog en misleiding als bron van informatie. Je bevindingen schrijf je in je leugenboekje!


1. 'Dag van de Leugens', maandag 26 januari 2015


Maandag 26 januari vragen we aan jullie om zoveel mogelijk te liegen. (de hond heeft mijn huiswerk opgegeten, ik ben er gisteren achter gekomen dat ik geadopteerd ben, mag ik twintig euro van je lenen je krijgt het morgen terug) Wees zo oneerlijk mogelijk. Veins verlegenheid, boosheid, blijdschap, verliefdheid om mensen naar je hand te zetten.

Maar wees ook op je hoede en probeer de leugens van anderen te ontmaskeren. Op youtube vind je heel wat filmpjes die je daarbij helpen. ('How to spot a Liar' 'The Science of Lying' ) Kijk of mensen zweten. Meet hun hartslag. Let op blozende wangen, klamme handen en ontwijkende ogen. Probeer dit bij jezelf te camoufleren met make-up, zonnebrillen, coltruien en hoeden.  


2. 'Dag van de Waarheid', maandag 9 februari 2015


Op maandag 2 februari mag je alleen maar de waarheid zeggen. Als je iets gevraagd wordt moet je eerlijk antwoorden. (Vind je mij aardig? Wat vind je van deze trui? Vind je Humane Wetenschappen een interessante richting?...) Het is een interessant maar ook gevaarlijk experiment. Wat gebeurt er als je alleen maar de waarheid verteld? Is dit leefbaar? Misschien krijg je wel waardering voor leugens en voel je waarom ze sociaal vaak wenselijk zijn. 

We beseffen dat dit moeilijk afdwingbaar is. Wat belet jullie om toch te liegen? Hoe kan je iemand de waarheid laten zeggen? De CIA (geheime dienst van de Verenigde Staten) heeft in jaren vijftig en zestig experimenten gedaan met 'Sodium Pentathol, een waarheidsserum. Nader onderzoek toont aan dat het erg gevaarlijk is. Maar bepaalde stoffen in een mildere dosering zijn wel bruikbaar. We hebben voor dit experiment een waarheidspil ontwikkeld die je op maandag 2 februari van ons krijgt.  Ze brengt jullie gezondheid geen schade toe en heeft toch een effect op je vermogen om te liegen. Neem niet zomaar een pil als je niet weet wat het is. Jullie krijgen heel wat informatie over de precieze chemische samenstelling en over de mogelijke effecten. (we werken hiervoor samen met een oudleerling die haar opleiding geneeskunde bijna heeft afgerond en stage loopt in een apotheek) Voor alle duidelijkheid. Ook na het nemen van deze waarheidspil kan je nog liegen. Het enige wat de waarheidspil doet is alles wat minder belangrijk maken, waardoor je makkelijker de waarheid zegt. We zijn benieuwd wat er dan allemaal boven water komt. 
3. 'Dag van Leugens & Waarheid', maandag 2 maart 2015


Op maandag 2 maart testen we jullie nieuw verworven talenten. Het is een soort examen. 'S morgens krijgen jullie van ons te horen of je die dag leugens of de waarheid vertelt. Je krijgt een lijst met namen van alle leerlingen. Op het eind van dag vul je in of iemand liegt dan wel de waarheid vertelt. Probeer zoveel mogelijk leerlingen juist in te schatten maar tracht ook de anderen op een verkeerd spoor te zetten. 

Hoe ga je dit aanpakken? Bedenk een strategie. Ga met iedereen praten en stel vragen die ontmaskeren of iemand liegt of de waarheid vertelt. Niets belet je om op de man af aan je klasgenoten te vragen of ze liegen dan wel de waarheid vertellen. Maar wie zegt dat je een eerlijk antwoord krijgt? Kan je je klasgenoten vertrouwen? Zal dit de relaties onder druk zetten? Wie dit spel het beste speelt die wint. Probeer te midden van alle verwarring en paranoia uit te maken wat echt en niet echt is. Als jullie elkaar allemaal vertrouwen en eerlijk zijn dan kan je er voor zorgen dat je met de hele groep alles juist hebt.