Pius X‎ > ‎

Kunstproject 2015

Slinkachu , They're not pets Susan.


Beste leerlingen van 6 Humane Wetenschappen


Jullie eerste project gaat over kunst. Wat is het nut van kunst? Kunnen we zonder? Welke rol speelt kunst in jullie leven?  Wat is creativiteit? Zit er een kunstenaar in elk van ons? Aan de hand van filmfragmenten en een discussie proberen we een antwoord te vinden op deze vragen.

Nadien is het aan jullie om zelf kunst te maken. Zie het als een ervaring die je veel zal leren over jezelf. Vind je het makkelijk of moeilijk om iets te bedenken? Hoe komt dat? Schuilt er een kunstenaar in jou? Waarom wel/niet? Wat wil je met je kunst vertellen?

Uiteraard is zo'n creatief proces moeilijk in een opdracht te gieten. Kunst is tegendraads en verrassend en mooi en lelijk en smerig en schoon. Kunst kan zinvol zijn of niet.

De werken van de Britse installatie-kunstenaar Slinkachu vormen het uitgangspunt van dit project. Slinkachu werd beroemd met zijn 'Little People Project' uit 2006. Door kleine figuurtjes in een bestaande landschap te plaatsen creëert hij verrassende effecten. Zijn werken hebben vaak een maatschappijkritische ondertoon. Denk ook aan de straatkunstenaar Banksy die met zijn kunst onze competitieve, commerciële, individualistische maatschappij in vraag stelt. We verwachten dat ook jullie kunst getuigt van een zeker sociaal engagement en maatschappijkritiek.

We wensen jullie veel succes en inspiratie toe.


Charlotte de Beukelaer, Wim Hannot, Ruud Lelieur en Niels Sverlow