06. Het Bezette Land



Beste leerlingen

Op de westhoek na werd België in 1914 veroverd door de Duitsers. Met een verrassingsaanval (Von schlieffenplan) wilden de Duisters het Franse leger omsingelen en in de rug aanvallen. Zo werd België meegesleurd in WO1.  

Jullie bestuderen het leven in bezet gebied. Hoe veranderde het leven van mensen tijdens de Duitse bezetting? (lees het Boek 'De Grootte Oorlog' van Sofie de Schaepdrijver) Welke politiek werd er door de Duitsers gevoerd? Hoe gingen mensen (politici, schrijvers, kunstenaars...) hiermee om? Hoe zag het dagelijkse leven eruit tijdens de Duitse bezetting? Ga opzoek naar persoonlijke getuigenissen. Wie heeft zich verzet en waarom? Is hier sprake van terrorisme? Waarom wel/niet?
Probeer je in te leven. Wat betekent het om te leven in bezet gebied? Hoe voelt dat? Hoe zou je er zelf mee omgaan? Ga opzoek naar actuele voorbeelden. Ook vandaag leven mensen in bezet gebied in landen als Syrië of Irak...





De planning + praktische afspraken in Ieper. 
(overzicht van jullie activiteiten op donderdag 2 mei en vrijdag 3 mei)



Op donderdag 2 mei bezoeken jullie het museum ‘In Flanders Fields’ en het documentatie centrum.( maakt opvoorhand een afspraak)
’s Avonds bezoeken we samen de Menenpoort ( jullie krijgen van medeleerlingen de nodige uitleg) en luisteren we naar de plechtigheid van de Last Post. 

Op vrijdag 3 meifietsen jullie de vredesroute en krijg je op Hill 60, Tyne Cot en de begraafplaats van Langemark een rondleiding van medeleerlingen.



donderdag 2 mei: 

bezoek Flanders Fields + documentatie centrum

vrijdag 3 mei: 

fietsen van de vredesroute