06. Het Bezette LandBeste leerlingen

Op de westhoek na werd België in 1914 veroverd door de Duitsers. Met een verrassingsaanval (Von schlieffenplan) wilden de Duisters het Franse leger omsingelen en in de rug aanvallen. Zo werd België meegesleurd in WO1.  

Jullie bestuderen het leven in bezet gebied. Hoe veranderde het leven van mensen tijdens de Duitse bezetting? (lees het Boek 'De Grootte Oorlog' van Sofie de Schaepdrijver) Welke politiek werd er door de Duitsers gevoerd? Hoe gingen mensen (politici, schrijvers, kunstenaars...) hiermee om? Hoe zag het dagelijkse leven eruit tijdens de Duitse bezetting? Ga opzoek naar persoonlijke getuigenissen. Wie heeft zich verzet en waarom? Is hier sprake van terrorisme? Waarom wel/niet?
Probeer je in te leven. Wat betekent het om te leven in bezet gebied? Hoe voelt dat? Hoe zou je er zelf mee omgaan? Ga opzoek naar actuele voorbeelden. Ook vandaag leven mensen in bezet gebied in landen als Syrië of Irak...

De planning + praktische afspraken in Ieper. 
(overzicht van jullie activiteiten op woensdag 29 en donderdag 30 april)Op woensdag 29 april bezoeken jullie het museum ‘In Flanders Fields’ en het documentatie centrum.( maakt opvoorhand een afspraak)
’s Avonds bezoeken we samen de Menenpoort ( jullie krijgen van medeleerlingen de nodige uitleg) en luisteren we naar de plechtigheid van de Last Post. 

Op donderdag 30 april fietsen jullie de vredesroute en krijg je op Hill 60, Tyne Cot en de begraafplaats van Langemark een rondleiding van medeleerlingen.woensdag 29 april: 

bezoek Flanders Fields + documentatie centrum

donderdag 30 april: 

fietsen van de vredesroute