07. De eerste gifgasaanval en wapens in WO1



Beste leerlingen


De Eerste Wereldoorlog was een technologische oorlog. Bloedige gevechten hadden honderdduizenden doden tot gevolg. Machinegeweren, gifgas, vlammenwerpers waren in staat veel vijanden ineens te doden en ook gewone burgers werden niet gespaard. Het hele landschap, waaronder steden als Ieper, werden compleet verwoest.

Jullie specialiseren je in de wapens van de Eerste Wereldoorlog. Over welke wapens beschikte soldaten en hoe werden ze gebruikt? Waar, wanneer en door wie werd voor het eerst gifgas ingezet? 
Denk ook na over de oorzaken en de gevolgen van nieuwe technologie. (leg de link met de Eerste en Tweede industriële revolutie) Wie heeft deze wapens uitgevonden en ontwikkeld. Welk doel had men voor ogen? Schatte men gevolgen juist in? Waarom wel/niet? 
Hoe voelde het om deze wapens te gebruiken? Was het moeilijk? Kregen ze een goeie opleiding? Welk effect had het gebruik van deze wapens op de soldaten? (psychologisch) Hebben gebruiksvoorwerpen invloed op wie je bent en hoe je denkt? (zie lessen geschiedenis)

Tijdens ons bezoek aan Ieper hebben jullie de kans om archeologische vondsten van oude wapens te zien, voelen en ruiken. (museum Hooge Krater, In Flanders Fields, en het museum in Zonnebeke) 

Leg de link met de actualiteit! Er zijn vandaag nog steeds ongelukken met wapens uit de Eerste Wereldoorlog. Boeren stuiten bij het omploegen van hun velden nog steeds op projectielen. Er is speciale ontmijningsdienst van het Belgische leger bezig met het ontmantelen van oude munitie. Contacteer deze dienst misschien kan je ze bezoeken.

Op maandag 13 mei creëren we een interactieve tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in lokaal 106 en geven jullie op een uiteenzetting aan de rest van de groep over jullie ervaringen en bevindingen. Dit is een originele, persoonlijke presentatie (+/- 10 min) waarin jullie (voor)kennis over de 'wapens van WO1' verwerkt wordt.




De planning + praktische afspraken in Ieper. 
(overzicht van jullie activiteiten op donderdag 2 mei en vrijdag 3 mei)


Op donderdag 2 mei fietsen jullie de vredesroute en krijg je op Hill 60, Tyne Cot en de begraafplaats van Langemark een rondleiding van medeleerlingen. In Het bezoekerscentrum van Langemark krijg je heel wat informatie over het gebruik van gifgas. ’s Avonds bezoeken we samen de Menenpoort (jullie krijgen van medeleerlingen de nodige uitleg) en luisteren we naar de plechtigheid van de Last Post.

Op vrijdag 3 mei bezoeken jullie het museum “In Flanders Fields” en documentatie centrum. (maak opvoorhand een afspraak) Het museum van de “Hooge Krater” of het “Memorial museum” in Zonnebeke kunnen jullie in de namiddag bezoeken.


donderdag 2 mei: 

fietsen van de vredesroute + memorial museum in Zonnebeke

vrijdag 3 mei: 

bezoek Flanders Fields museum en het museum Hooge Krater.