05. Het leven in de loopgraven.Beste leerlingen

De Eerste Wereldoorlog was een statische oorlog. In het najaar van 1914 hadden de twee partijen zich ingegraven in loopgraven. In de volgende vier jaar zou het westelijke front nagenoeg niet wijzigen. Aan het Belgische IJzerfront zaten de Belgische soldaten van Nieuwpoort tot Diksmuide, terwijl de streek rond Ieper, de Ieperboog, verdedigd werd door Britse soldaten. 

Breng de loopgraven van de Britten en Duitsers in kaart. Wat was het strategische belang van deze loopgraven? Hoe probeerden beide legers de oorlog te winnen? Specialiseer je in de strategie (het spel?) van een loopgravenoorlog. Hoe maak je een loopgraaf? Welke technieken gebruikte men? Wat waren de moeilijkheden? + Hoe was het dagelijks leven in deze loopgraven? Ga opzoek naar ervaringen van soldaten. Wat eet je? Waar slaap je? Waar ga je naar het toilet? Probeer je voor te stellen dat je dagen, maanden, jaren in loopgraven zit. Is het spannend, vermoeiend, saai? Hoe ging men om met verveling? Hoe probeerden soldaten zich bezig te houden? Wat was het meest gevaarlijk? Een gebrek aan hygiëne of de kogels van de vijand? 

In het museum van Passendaele 1917 te Zonnebeke kan je door een gereconstrueerde loopgraaf wandelen. Zoek informatie over loopgravensites in en rond Ieper (bv Hill 62) Een mooi voorbeeld van intact gebleven loopgraaf is de dodengang in Diksmuide. Deze loopgravensite ligt op de linkeroever van de Ijzer vlak bij Diksmuide. 


Op maandag 13 mei organiseren we in lokaal 106 een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Jullie geven een uiteenzetting over jullie ervaringen en bevindingen. Dit is een persoonlijke en interactieve presentatie (+/- 10 min) waarin je je kennis over het leven in de loopgraven tijdens de oorlog verwerkt. Geef mensen een ervaring mee!
De planning + praktische afspraken in Ieper. 
(een overzicht van jullie activiteiten op donderdag 2 mei en vrijdag 3 mei)


Op donderdag 2 mei bezoeken jullie in de voormiddag het museum van zonnebeke. In de namiddag fiets je terug naar Ieper en bezoeken jullie het ‘In Flanders Fields’ museum. Verzamel informatie, maak filmpjes en fotos, praat met mensen. ’s Avonds bezoeken we samen de Menenpoort (jullie krijgen van medeleerlingen de nodige uitleg) en luisteren we naar de plechtigheid van de Last Post.

Op vrijdag 3 mei rijden jullie de vredestocht en bezoeken jullie de Canadese loopgraven op Hill 62 en de andere gerestaureerde loopgraven op de vredesroute. donderdag 2 mei:
 voormiddag bezoek museum Zonnebeke, namiddag bezoek Flanders Fields museum

vrijdag 3 mei: 

fietsen van de vredesroute + bezoek gerestaureerde loopgraven (bv hill 62)