03. Poperinge (Hemel en Hel op aarde)Beste leerlingen


Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge gedurende vier jaar de eerste stad achter het front bij Ieper. Het was een geliefde rusthaven, even weg van de oorlog. Elke dag kwamen hier duizenden, voornamelijk Britse, soldaten aan voor enkele dagen rust.

Voor sommigen betekende de stad de hemel op aarde, voor anderen echter de hel. In Poperinge werden ook disciplinaire straffen uitgedeeld en uitgezeten, o.a. voor desertie, waar de doodstraf op stond. Zo kennen we de namen van minstens 119 gefusilleerde soldaten.


Jullie bestuderen de rol van Poperinge tijdens WO1. Welke invloed had de frontlinie op de stad en streek rond Poperinge? Wat deden soldaten die enkele dagen rust hadden? Hoe gingen mensen van Poperinge om met de nieuwe situatie? Was er sprake van een lossere moraal en zeden? Wie zorgde er voor de orde handhaving etc...


Op maandag 13 mei creëren we in lokaal 106 een interactief musem over de Eerste Wereldoorlog. Presenteer aan de rest van de groep je ervaringen en bevindingen. Maak er een originele en persoonlijke presentatie (+/- 10min) van waarin jullie je kennis over de rol van Poperinge in de oorlog verwerken. Geef je publiek een ervaring mee!
Planning + praktische afspraken in Ieper.

(een overzicht van jullie activiteiten op dinsdag 2 mei en woensdag 3 mei)


Op donderdag 2 mei fietsen jullie de vredestocht en krijg je op Hill 60, Tyne Cot en de begraafplaats van Langemark een rondleiding van medeleerlingen. Jullie vertrekken vroeg zodat er voldoende tijd overblijft om het ‘In Flanders Fields’ museum te bezoeken. ’s Avonds bezoeken we samen de Menenpoort (ook hier krijg je uitleg van medeleerlingen) en luisteren we naar de plechtigheid van de Last Post.


Op vrijdag 3 mei fietsen jullie naar Poperinge (10 km). Daar brengen jullie een bezoek aan het Talbot House. Deze “Every man’s club” die in 1915 werd opgericht, bevindt zich nog steeds in oorspronkelijke staat. Je bezoekt het huis en neemt een interview af met de huisbewaarder. Hiervoor moet je een afspraak maken. (dit kan op www.talbothouse.be) Bezoek ook het museum (!) en verzamel zoveel mogelijk informatie over het leven in het Talbot House en wat Poperinge voor de soldaten betekend heeft. Daarnaast bezoeken jullie de dodencellen in het stadhuis. Zoek zoveel mogelijk informatie op over de ter doodveroordeelden en shell shock. Beperk je niet alleen tot WOI. Dit syndroom komt ook in andere oorlogen voor.


Denk goed na over hoe je dit gaat aanpakken. Maak foto's, notities, geluidsopnames, filmpjes. Gebruik je tijd op school om die dag goed voor te bereiden en ter plaatse geen tijd te verliezen.donderdag 2 mei:

 Jullie fietsen de vredesroute.


vrijdag 3 mei: 

Bezoek aan Poperinge ( Talbot House + dodencellen) en bezoeken het Flanders Fields museum in het centrum van Ieper.