Pius X‎ > ‎het mysterieuze project‎ > ‎

de verdwijning

Nora Maerschalck, enkele dagen voor haar verdwijning...Jullie opdracht is losjes gebaseerd op de serie ‘Twin Peaks’. Pius X heeft namelijk haar eigen mysterie. Nora Maerschalck was een leerling Humane Wetenschappen. Tijdens de middagpauze van dinsdag 25 oktober 2016 is ze verdwenen. Haar vrienden beweren dat ze thuis ging eten. Nora woonde in de Bosschaertstraat 270, 2020 Antwerpen. Haar mama, die op dat moment thuis was, zegt dat ze nooit is aangekomen. Net voor haar verdwijning stond Nora aan de deur van de lerarenkamer. Ze wilde haar leerkracht Cultuurwetenschappen spreken. Die was op dat moment echter niet aanwezig. Haar schooltas is later op de dag teruggevonden in de PVR. In haar tas zaten enkele cursussen, haar portemonnee, smartphone en een dagboek met een slotje erop.


Wat denken jullie? Wie was Nora Maerschalck en wat is er met haar gebeurd? Ga op zoek naar antwoorden. Bekijk haar leven door de ogen van verschillende personages. Haar ouders, beste vriendin, vrienden, therapeut, een bedelaar op de stoep in de Abdijstraat… Hebben ze iets te maken met de verdwijning van Nora? De scenario’s die jullie bedenken en uitwerken brengen we samen op de grote projectavond op 16 maart 2018. Hoe ga je aan het publiek duidelijk maken wat er met Nora gebeurd is? Maak het zo mysterieus mogelijk!Overzicht opdracht...

1. Stel een groepje samen. (3 a 4 personen) Het lot zal beslissen met welk personage (ouders, vrienden, politie, leerkrachten…) jullie aan de slag gaan.


2. Bedenk een scenario. Wat is er met Nora gebeurd en welke rol speelt jouw personage in haar verdwijning? Probeer de leefwereld van je personage zo goed mogelijk te begrijpen! Gebruik theorieën gedrag-en cultuur-wetenschappen om je scenario zo boeiend en realistisch mogelijk te maken.

Zoek een gepast decor voor je verhaal. Ken je geheimzinnige plaatsen? Militaire bunkers, geheime gangen, kerken, oude bibliotheken, spookhuizen, antiekwinkels, oude musea en verlaten fabrieksterreinen. Waarom voelen deze plaatsen geheimzinnig aan? Hoe komt dat? We hopen tijdens dit project op guur weer en mist.Tip: Bekijk zoveel mogelijk afleveringen van ‘Twin Peaks’ en zoek uit wie Laura

Palmer vermoord heeft. Is het jouw personage? Waarom denk je van wel/niet? Hoe

creëert David Lynch spanning, mysterie, humor, angst...? Probeer dit zelf uit. Werken

deze trucken ook op onze grote projectavond?

Op donderdag en vrijdag middag kan je in lokaal 106 samen naar afleveringen van

Twin Peaks kijken en ondertussen je middagmaal nuttigen.


Tip: Niets is wat het lijkt! Zet je publiek op het verkeerde been. Speel met gewoontes en

verwachtingen van je publiek.


Tip: Spanning zit in verlangen en verwachting (anticipation) Geef traag, stap voor stap,  je

informatie vrij.3. Als jullie scenario klaar is, is het tijd voor de praktische uitwerking. Bouw en knutsel. Denk aan kostuums, rekwisieten, een gepast decor. Op welke locaties spelen belangrijke gebeurtenissen zich af? Het is belangrijk dat je op de projectavond een ervaring creëert. (zie verder)