Pius X‎ > ‎

het mysterieuze project

Beste leerlingen van 6 Humane wetenschappenHet is tijd om een nieuwe project voor te stellen. Zet eerst de muziek op die je vindt onderaan de pagina. Dale Cooper Quartet And The Dictaphones speelt Dark Jazz. Luister even en lees dan verder.We leven in een onttoverde en rationele wereld. Vorig jaar hebben we in de les geschiedenis gesproken over de Verlichting, industrialisatie, het ontstaan van de Lopende band en ‘Decline of the Miraculous’. Het is rustiger en veiliger. Maar ook saaier, voorspelbaar. School bijvoorbeeld is een vanzelf draaiende en rationele machine geworden. We wonen elke dag de lessen bij, leren overhoringen, maken huistaken, maar waarom eigenlijk? Het is routine. Braaf.  School is één van de taken die er van je verwacht worden. De verleiding is groot om het gewoon even af te handelen op weg naar een job later. Jammer, want de wereld is eigenlijk erg geheimzinnig. Wie zijn we? Waarom zijn we hier? Zijn we nog voldoende verwonderd over alles? Wat gebeurt er met fantasie wanneer alles steeds technischer wordt?

     Vandaar dat we dit jaar ‘het Mysterieuze project’ lanceren. We richten onze aandacht op mysterie en het geheimzinnige. Wetenschap heeft verwondering nodig. Het is een belangrijk ingrediënt om te kunnen koken. Structuur, technieken en onderzoeksmethoden zijn belangrijk maar vergeet creativiteit en nieuwsgierigheid niet. Een goede onderzoeker combineert beide. Met dit mysterieuze seminarieproject willen we het evenwicht bewaken.

       

Waar denk je aan bij het woord ‘mysterie’? Een volle maan, complottheorieën, ufo's, de Bermudadriehoek , het Loch Ness monster,  Yeti de verschrikkelijk sneeuwman, geheime genootschappen, smokkelaars, ‘the deep state’, mummies, begraafplaatsen, ondergrondse gangen, dwaallichten, geheimtaal, ‘the dark net’, stoffige zolderkamers, schaduw, mist, verboden boeken, schatkaarten, donkere straten met glimmende kasseistenen... Maar ook grote vragen als;  waarom is er een heelal? wat is oneindigheid? Hoe moet ik goed leven? Hebben we een vrije wil? Waarom zijn we ons bewust van onszelf? Hoe ervaart een dier de wereld? Waarom dromen we? Wie waren de Vikingen? Hoe en waarom ontstaat oorlog? Wat is waar? Hoe kan je iets bewijzen?

In jullie zoektocht naar het mysterieuze zullen veel films, series en muziek je pad kruisen. Onze populaire cultuur zit vol mysterie. Theater, films, foto's, schilderijen, liedjes, sport, escape rooms,  reizen zou het zonder mysterie even leuk en spannend zijn? Gek he? Terwijl de wereld steeds voorspelbaarder wordt kijken we wel graag naar series over vampieren en mutanten, superhelden en samenzweringen. Hoe komt dat eigenlijk? Zit het het toch in ons? Misschien hebben we er, juist in een (te?) rationele wereld, steeds meer nood aan?