Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎

schatkist vol geluk

We zijn in het bezit van een mysterieuze kist. Na historisch onderzoek blijkt die erg oud. Ze komt uit Japan en dateert uit de eerste eeuw na Christus. Volgens Chinese bronnen werd Japan van 176-248 CE geregeerd door koningin Himiko. Haar rijk (Yamatai) is half mythe, half geschiedenis. Volgens de verhalen bracht ze verschillende ruziënde stammen bij elkaar. Haar troonsbestijging luidde een periode van rust en welvaart in. Het bestuur van koningin Himiko was gebaseerd op een filosofie van geluk.  Geluk was het licht. Het werd een leidraad voor alle mensen in haar rijk. Haar raadgevers vonden deze geluksfilosofie in nog oudere teksten van een onbekende oorsprong. Het ging lang goed met Japan maar dan wordt Himiko verraden door één van haar op oorlog beluste generaals. Ze kwam in een epische strijd om het leven. Een trouwe hofdame heeft de geluksteksten verstopt in een kist. De Japanse samenleving verviel terug in een feodale staat waarbij verschillende shoguns elkaar naar het leven stonden. De kist verdween. Het land werd geïsoleerd. Niemand weet wat er mee gebeurd is. Hollandse kooplieden hadden later via de handelspost Dejima als enige contact met het grotendeels afgesloten Japan. De Nederlanders verkregen dit recht omdat ze zuiver gefocust waren op handeldrijven en niet geïnteresseerd waren in het verspreiden van het Christendom. De kist is vermoedelijk via de koopman Jeronimus Cornelisz Roelofs in de lage landen terecht gekomen en staat nu uiteindelijk hier op het Pius x-instituut te Wilrijk.


De kist is nu, tweeduizend jaar later, terug open. Het is een vreemd gevoel. Alsof ze geluk uitstraalt telkens je het deksel opent. Er zitten meer dan tienduizend concrete tips/opdrachten in om gelukkig te zijn.


Elke maandagmiddag nemen jullie een kaartje uit de kist. Deze tip breng je die week op school in de praktijk.

Wat denk je? Kan het verlichte tijdperk van koningin Himiko herleven op onze school? Vijftig leerlingen Humane Wetenschappen zijn slechts een klein deel van de leerlingpopulatie. En toch... misschien kunnen we het geluksniveau van de gehele school beïnvloeden?

koningin Himiko