Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎

de opdracht (overzicht)

01. een schatkist vol geluk.


We zijn in het bezit van een mysterieuze kist. Na historisch onderzoek blijkt die erg oud. Ze komt uit Japan en dateert uit de eerste eeuw na Christus. Volgens Chinese bronnen werd Japan van 176-248 CE geregeerd door koningin Himiko. Haar rijk (Yamatai) is half mythe, half geschiedenis. Volgens de verhalen bracht ze verschillende ruziënde stammen bij elkaar. Haar troonsbestijging luidde een periode van rust en welvaart in. Het bestuur van koningin Himiko was gebaseerd op een filosofie van geluk.  Geluk was het licht. Het werd een leidraad voor alle mensen in haar rijk. Haar raadgevers vonden deze geluksfilosofie in nog oudere teksten van een onbekende oorsprong. Het ging lang goed met Japan maar dan wordt Himiko verraden door één van haar op oorlog beluste generaals. Ze kwam in een epische strijd om het leven. Een trouwe hofdame heeft de geluksteksten verstopt in een kist. De Japanse samenleving verviel terug in een feodale staat waarbij verschillende shoguns elkaar naar het leven stonden. De kist verdween. Het land werd geïsoleerd. Niemand weet wat er mee gebeurd is. Hollandse kooplieden hadden later via de handelspost Dejima als enige contact met het grotendeels afgesloten Japan. De Nederlanders verkregen dit recht omdat ze zuiver gefocust waren op handeldrijven en niet geïnteresseerd waren in het verspreiden van het Christendom. De kist is vermoedelijk via de koopman Jeronimus Cornelisz Roelofs in de lage landen terecht gekomen en staat nu uiteindelijk hier op het Pius x-instituut te Wilrijk.


De kist is nu, tweeduizend jaar later, terug open. Het is een vreemd gevoel. Alsof ze geluk uitstraalt telkens je het deksel opent. Er zitten meer dan tienduizend concrete tips/opdrachten in om gelukkig te zijn.

Elke maandagmiddag nemen jullie een kaartje uit de kist. Deze tip breng je die week op school in de praktijk.

Wat denk je? Kan het verlichte tijdperk van koningin Himiko herleven op onze school? Vijftig leerlingen Humane Wetenschappen zijn slechts een klein deel van de leerlingpopulatie. En toch... misschien kunnen we het geluksniveau van de gehele school beïnvloeden?


02. Track your happiness



Matt Killingsworth is een professor psychologie. Hij heeft de app ‘Track your Happiness’ ontwikkeld die gegevens verzameld over het geluksgevoel van mensen. Voor het eerst beschikken we op grote schaal over informatie. Het komt er nu op aan om er patronen in te zien. Waar en wanneer zijn mensen gelukkig? Via deze link vind je meer informatie over het onderzoek en de eerste resultaten. https://www.npr.org/2014/02/14/267188672/are-we-happier-when-we-stay-in-the-moment


Wij gaan ook meedoen aan dit onderzoek. Installeer de app ‘track your happiness’ op je smartphone. Drie keer per dag krijg je een bericht. Op de tram, in een les geschiedenis, op een feest met vrienden of tijdens het tandenpoetsen. De app stelt je enkele korte vragen. Hoe voel je je? Wat ben je aan het doen? Doe je dat gene dat je wil doen? Denk je aan wat je doet of aan iets anders? Het beantwoorden van de vragen duurt hooguit een paar seconden. Na enkele weken krijg je een rapport van je geluksbeleving. Waar en wanneer ben je het gelukkigste? Wat zegt dit over jou? Zou je gelukkiger kunnen leven? Wil je dat…?


Je gegevens zijn uiteraard privé. De app bevat erg persoonlijke informatie. Je mag zelf beslissen welke gegevens je met ons en andere leerlingen wil delen.


03. de gelukscommissies




Geluk zit in alles. Een wandeling in de natuur, relaties met andere mensen, een schilderij, muziek...  om dit in kaart te brengen en te bestuderen stellen jullie tien gelukscommissies samen. Elke commissie telt vier leden en onderzoekt de relatie van geluk met betrekking tot een specifiek onderwerp. (natuur, tijd, reizen, humor).




04. een week van veel en een week van weinig



In ons streven naar geluk willen we zoveel mogelijk bereiken; spullen, kennis, vaardigheden… kortom succes. Hier zit voldoening in maar er is discussie. Het is niet duidelijk of deze strategie ons even gelukkig maakt als we denken. Misschien is het beter om niets te verlangen en eenvoudig te leven. Wat denk je? Wie is het gelukkigst? Dit gaan we uitproberen.



Van maandag 4 februari tot vrijdag 8 februari loopt de week van veel. Tijdens seminarie houden we hysterisch geluksfeest, waarbij jullie confronteren met een overdaad aan eten en drinken en informatie. Ook de rest van de week vragen we aan jullie om je dagen te overladen met prikkels en ambities. Leef zo groots mogelijk. Doe zoveel mogelijk dingen waar je plezier aan beleeft. Verwen je jezelf. Geef al je zakgeld uit. Eet de lekkerste dingen. Drink de lekkerste dranken. Draag de mooiste kleding. Luister naar de mooiste muziek. Kijk de meest spectaculaire films. Spreek af met iedereen. Mocht je ze niet al hebben dan open je tegelijktijdig een google+, facebook, twitter en instagram en linckedin account. Post zoveel mogelijk alles dat je aan het doen bent. Neem een taxi naar school. Zet je extra in tijdens lessen. Maak al je huiswerk en langlopende taken. Spreek tijdens de pauze vijf verschillende dingen af. Zet je agenda helemaal vol.



Van 11 februari tot 15 februari is er de week van weinig. Tijdens seminarie is er ‘niets’ en doen we zo weinig mogelijk. Zou dat gaan? Twee uur ‘niets’ doen?

Ook de rest van de week ontzeg je jezelf zoveel mogelijk dingen. Probeer eenvoudig te leven. Wat heb je eigenlijk nodig? Wandel naar school. Eet minimale maaltijden van dingen die je niet lekker vind. Ook je interacties in de digitale wereld schroef je terug. Geef op je profiel aan dat je een week niet bereikbaar bent. Niet piekeren en dagdromen. Probeer je hoofd zo leeg mogelijk te maken.


Nadien praten we samen over onze ervaringen. Hoe hebben jullie deze weken beleefd? Deed het iets met je? Werd je gelukkig of ongelukkig? Hoe zou dat komen? Wat zegt dit over jezelf?




07. lezingen & workshops over geluk



Op maandag 18 februari 2019 organiseren we een aantal lezingen en workshops. We nodigen mensen buiten de school uit om te komen praten over en werken rond geluk. Heb je je al eens afgevraagd hoe je muziek, podcasts en film maakt die je kijkers en luisteraars gelukkig maken? Denk na over geluk en kunst en de link tussen sterrenbeelden en je geluksniveau. Kook een maaltijd die je gelukkig maakt. Dit alles en nog meer kunnen jullie op school beleven. We hopen dat het jullie op ideeën brengt en helpt om zelf een ervaring te creëren op de grote projectavond.




08. een gelukzalige avond



Op vrijdagavond 29 maart 2019 om 20u openen we de deuren voor het publiek. Jullie nodigen vrienden, ouders en oud leerlingen uit voor een gelukzalige avond. Bij aankomst meten we eerst hun geluksniveau met een botsballen-experiment. Daarna krijgen ze een aangepaste emoji-knikker en worden ze doorverwezen naar de Geluks-Tempel. Die ligt op het podium in het midden van de PVR. De tempel komt uit de tijd van koningin Himiko. In de tempel krijgen mensen een voorsmaakje van wat er hen de rest van de avond te wachten staat. Elke groepje voegt minstens één betekenisvol geluksvoorwerp toe, dat het publiek zal leiden naar jullie commissie. Bezoekers wandelen door de tempel en ontdekken daarna geluk in de natuur, liefde, kunst en sport. Jullie informeren en begeleiden mensen bij hun zoektocht naar geluk. Overtuig ze dat ze meer kunnen halen uit dit leven. Creëer een ervaring. Maak je publiek gelukkig!