Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

12. geluk is lachen om een grapje (Humor en Geluk)

Gerard van Honthorst, Smiling Girl, a Courtisane, Holding an Obscene Image, 1625,  Saint Louis Art Museum
Beste  commissieledenJullie bestuderen de relatie tussen geluk en humor. Ben je iemand die snel lacht wanneer je een grapje hoort? Voel je je op dat moment gelukkig? Wat gebeurt er in ons lichaam wanneer we lachen? Is het gezond? Bestaan er zoiets als ‘een gevoel voor humor’? Zijn er mensen die dit niet hebben? Is humor gebonden aan een bepaalde samenleving of is het universeel? Lachen is aanstekelijk. Net als geeuwen. Hoe komt dat? Is het voldoende om je tussen mensen te bevinden die zich goed voelen om zelf ook geluk te ervaren? Geldt dit ook voor mensen die zich slecht voelen? Heb speciaal aandacht voor stand-up comedy. Deze vorm van humor komt uit de Verenigde Staten maar is ondertussen ook bij ons ingeburgerd. Denk aan comedians als Theo Maassen, Najib Amhali, Youp van het Heck, Tig Nataro, Bill Hicks, David Cross, Louis C.K. Maken deze performers hun publiek gelukkig of juist ongelukkig? Of allebei? Wat is hun doel? Worden ze zelf gelukkig van wat ze doen? Bedenk zelf nog meer vragen.


Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films, documentaires over humor. Kijk comedy’s en voorstellingen van stand up comedians. Ken je mensen met meer of minder gevoel voor humor? Ga met ze praten. Op welke manier staan ze anders in het leven? Welke gevolgen heeft dit?

Pak het vooral praktisch aan. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Introduceer humor in bepaalde situaties en kijk wat er gebeurd. Doe onverwachte dingen.  Humor en leren met elkaar verbonden. Relatie tussen humor en intelligentie. Waarom wel/niet? Zou het invloed hebben op jullie schoolresultaten? Waarom wel/niet? Wat zegt dit over ons systeem?


Welke rol hebben gekende en gedeelde ‘memes’ in je leven? Volg je accounts als Goosnav, drilled en succcccccccc? Bekijk je deze memes? Deel je ze? Zijn ze onderdeel van gesprekken met vrienden of grinnik je er alleen om in de beslotenheid van je kamer? Hoe grappig zijn die memes eigenlijk? Creër zelf een ‘meme’.Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies en lachtherapieën. Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op het internet informatie zoekt over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Wat zeggen deze bronnen over de rol van humor? Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters over humor en geluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Wat als een stand-up comedian zich plots realiseert dat haar humor een wrange nasmaak heeft en besluit om daar een nieuwe show over te schrijven? Hannah Gadsby deed dit met haar voorstelling ‘Nanette’. Die had zoveel succes dat haar besluit om te stoppen op losse schroeven kwam te staan. Veel collega’s stand-up comedians hebben een mening over haar ‘grensverleggende’ show. Wat vinden jullie ervan?Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Humor’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen lachen en geluk laten voelen? Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.
Enkele inspirerende vragen…


Moet je om humor altijd lachen?


Is humor cultureel gebonden of is het universeel?


Leggen verschillende generaties andere klemtonen?Zijn er omstandigheden/thema’s waar humor geen plaats heeft of moet je met alles kunnen lachen?


Bestaan er mensen zonder gevoel voor humor?


Welke rol speelt humor bij het leerproces op school?


Is gevoel voor humor ‘nature’ of ‘nurture’?