Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

11. geluk is een wereldrecord breken (Sport en geluk)

Glen Preece, The joy of SprintingBeste  commissieleden


Jullie bestuderen de relatie tussen geluk en sport. Wat voel je tijdens een zware fysieke inspanning? Wat gebeurt er in je lichaam? Ben je gelukkig voor, tijdens of na het sporten? Zijn alle mensen even sportief? Is dit ‘nature’ of ‘nurture’? Een wereldrecord breken vraagt heel wat opoffering? Wie kiest hiervoor en waarom? Wat krijg je ervoor terug? Word je hier gelukkig van? Welke prijs betaal je ervoor? Zouden records ook zo makkelijk breken zonder de steun van wetenschap en technologie? Is het belangrijk om je als getalenteerde atleet wetenschappelijk te laten begeleiden om telkens dat hogere niveau te kunnen bereiken? Heb je als sporter dan wel dezelfde kansen  als je minder omkadering hebt? Bedenk zelf nog meer vragen.


Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films en documentaires over sport. (Any given Sunday van Oliver Stone.) Lees de roman ‘De Renner’ van Tim Krabbé. Ga praten met mensen die professioneel met sport bezig zijn. Vraag naar hun gelukservaring? Waarom doen ze wat ze doen?  Op school zijn er heel wat leerkrachten lichamelijke opvoeding.

Raadpleeg het World Book of records dat de meest waanzinnige records verzameld die mensen in de loop der tijden gebroken hebben.

Soms werden mensen gewoon geboren met een kenmerk dat hen onderscheidde van de rest. Zo is er bijvoorbeeld de man met de ‘langste neus’. Andere keren gingen mensen echt actief aan de slag met een talent of een gek idee.

Via deze link kan je kijken naar een selectie van de 25 meest waanzinnige records ooit gebroken….

Zo heb je de grootste bal , gemaakt uit ‘rubberen rekjes’. Fascinerend hoe dat idee waarschijnlijk ontstaat tijdens een moment van verveling en dan gaandeweg proporties aanneemt die zo groot zijn dat het idee rijpt om het record te laten vaststellen door een organisatie als ‘Guinness Book of Records’.


Pak het vooral praktisch aan. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Hoe sportief ben je zelf? Probeer zoveel mogelijk sporten uit. Wat voel je?  Ga op zoek de fysieke inspanning die je het meest gelukkig en/of ongelukkig maakt. Hoe komt dit? Ligt het aan de ervaring zelf of de mensen die erbij betrokken zijn of de ideeën die je er op voorhand over hebt? Bedenk een volledige nieuwe sport. Hoe wordt er op school naar sport gekeken? Wat vind je hiervan? Heb je andere en/of betere voorstellen? Zou het invloed hebben op jullie schoolresultaten? Waarom wel/niet? Wat zegt dit over ons systeem?


Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies... Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op internet naar informatie zoekt over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Wat zeggen deze bronnen over geluk en een gezonde en sportieve levenstijl? Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters over eten en geluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Sport’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen sport en geluk laten voelen?  Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.Enkele inspirerende vragen…Hoe slagen atleten erin hun doelen te bereiken? Is dit iets wat hen gelukkig maakt? Waarom wel/niet?


Is een mens pas gelukkig als hij iets uitzonderlijks heeft gepresteerd? Waarom willen we onze fysieke grenzen verleggen? 'To boldly go where no one has ever gone before?'


Is er enkel sprake van een uitzonderlijk fysiek talent als dat record een heel aantal jaren ononderbroken blijft staan? Ben je dan gelukkiger dan de atleet die maar één jaar recordhouder is geweest?Bestudeer de fysieke revalidatie van mensen na een ongeval? Hoe kan je die optimaal laten verlopen? Waarom revalideren sommige mensen sneller dan anderen?