Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

10. geluk is een lekkere maaltijd (Geluk en Eten)

Chocolate Bar by Ria Hills



Beste  commissieleden



Jullie bestuderen de relatie tussen geluk en voedsel. Word je gelukkig van eten? Zijn er maaltijden die je gelukkiger maken dan andere? Wat vind je lekker? Hoe komt dat? Maakt het bereiden van eten mensen gelukkig? Is het leuk om te doen? Wat is het biologisch effect van bepaalde voedingsstoffen op je lichaam? Kijk niet alleen naar ‘wat’ je eet maar ook naar ‘hoe’ je eet. Is het iets dat je samen met andere doet? Hoe belangrijk is dit bijvoorbeeld in je familie? Is eten iets dat mensen bij elkaar brengt en hen zo gelukkig maakt? Bedenk zelf nog veel meer vragen.



Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films en documentaires over kunst.  ‘Jiro, Dreams of Sushi’, ‘Food Inc’, ‘Babette’s Feast’, ‘Mostly Martha’, ‘Estomago’, ‘Super Size Me’, ‘The lunchbox’ en ‘Julie & Julia’. Spreek met koks, huisvaders en moeders die instaan voor de maaltijd, mensen die in de Abdijstraat iets eten. Bezoek bakkers, restaurant, pitazaken.

Pak het vooral praktisch aan. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Wat voel je bij het eten van voedsel? Ga op zoek naar het eten dat je het meest gelukkig en ongelukkig maakt. Hoe komt dit? Ligt het aan de smaak zelf of de mensen om je heen die ook lekker vinden of door de ideeën die je er op voorhand over hebt? Probeer nieuw voedsel uit dat je nog nooit gegeten hebt. Eet je maaltijd een keer op ongebruikelijke plaatsen en manieren. Hoe voelt dat…? Wat en hoe wordt er op school gegeten? Verschaft ons dit optimaal geluk? Heb je andere en/of betere voorstellen? Zou het invloed hebben op jullie schoolresultaten? Waarom wel/niet? Wat zegt dit over ons systeem?



Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Films, tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies... Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op het internet op zoek gaat naar informatie over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Wat zeggen deze bronnen over geluk en voeding?

Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters over eten en geluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Voeding’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen eten en geluk laten voelen?  Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.




Enkele inspirerende vragen…



Word je gelukkig van eten?


Zijn er maaltijden die je gelukkiger maken dan andere? Wat vind je lekker? Hoe komt dat?


Maakt het bereiden van eten mensen gelukkig? Is het leuk om te doen? Waarom wel/niet?


Gaat liefde door de maag?


Is goed kunnen koken een aangeboren talent of moet je gewoon veel oefenen? In hoeverre hebben mensen daar behoefte aan?


Hoe draagt eten bij tot geluk?


Is koken vandaag verheven tot de nieuwe religie?


Waarom mogen ter dood veroordeelden in de gevangenis een laatste maaltijd kiezen?


Hoe wordt eten afgebeeld in films, boeken en schilderijen?

























Subpages (2): filmfragmenten het recept