Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

08. geluk is veel keuze hebben (Vrijheid en Geluk)

Hendrick-Bloemaert, old woman selling eggsBeste  commissieledenBeste  commissieleden


Jullie bestuderen de relatie tussen geluk en vrijheid, tussen veel en weinig. Is het logisch om te veronderstellen dat het hebben van veel keuze beter is. Dit is waar we in deze maatschappij erg naar streven. Toch blijkt  uit onderzoek dat veel keuzevrijheid niet altijd zorgt voor geluk. Integendeel zelfs… hoe komt dat?

Geluk zit ook in beperking. Mensen zijn in staat om zich hier sneller bij neer te leggen dan we denken. Hoe komt dat? Bedenk zelf nog veel meer vragen.


Lees, praat en denk hierover.  Ga op zoek naar boeken, films en documentaires, waarin vrijheid  een grote rol speelt. Denk aan dystopische toekomstscenario’s zoals ‘A handmaid’s Tale’ en ‘The Hunger Games’. Spreek met mensen die gevoel hebben vrij te zijn en mensen die gevoel hebben gevangen te zitten. Wat is het verschil? Kan je verklaren waarom ze de wereld zo anders aanvoelen. Ga praten met mensen die in een gevangenis hebben gezeten. Bestudeer je eigen vrijheid. Ben je even vrij of onvrij als dat je je voelt? Hoe komt dat? Kan je jouw gevoel en dat van anderen veranderen?

Pak het praktisch aan. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Ontzeg je jezelf een aantal vrijheden en keuzes. Hoe ervaar je dit? Hoe lang houd je gevoel aan?Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies...  Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op het internet op zoek gaat naar informatie over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Wat wordt hier beweerd over vrijheid en geluk?

Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en vrijheid’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen vrijheid en geluk laten voelen? Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.
Enkele inspirerende vragen…Is een grote keuzevrijheid een bron voor geluk of juist niet? Hoe komt dat?

Ben je zelf vrij of onvrij? Klopt je gevoel hierover? Waarom wel/niet?