Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

07. geluk in tijden van tegenspoed

Beste  commissieledenJullie bestuderen de relatie tussen geluk en ongeluk. Je zou zeggen dat mensen die sukkelen met hun gezondheid of leven in oorlogssituaties ongelukkig zijn. Tegelijkertijd kan je veronderstellen dat mensen die het goed hebben gelukkig zijn. Uit onderzoek blijkt dit vaak niet het geval. Miljonairs blijken toch ongelukkig en ziekte mensen kunnen desondanks gelukkig zijn. Hoe komt dat? Wat gebeurt er in ons brein en waarom?

Kunnen verdriet, ellende en pijn toch een bron zijn van geluk? Ongeluk is het omgekeerde van geluk en toch liggen ze dichter bij elkaar dan je denkt. Wordt veel ongelukkigheid vandaag veroorzaakt door op een verkeerde manier te streven naar geluk? Ga op zoek naar voorbeelden. Is dit voor jullie herkenbaar? Bedenk zelf nog veel meer vragen.


Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films en documentaires, waarin geluk en ongeluk  een grote rol spelen. (Life is Beautifull, La Vita e Bella, 1997) Spreek met mensen die tegenslagen, rampen, oorlog, ziekte... meegemaakt hebben. Vraag hen naar hun geluksgevoel. Zijn er familieleden die in het verleden erge dingen meegemaakt hebben? Hoe hebben je opa en oma de tweede wereldoorlog meegemaakt? Hoe zijn ze omgegaan met tegenspoed? Kan je hier zelf iets uit leren? Volgens kinderpsychiater Peter Adriaensens zijn jongeren vandaag erg kwetsbaar omdat er in deze maatschappij maar ook in families te weinig gepraat wordt over ongeluk en pijn.

Pak het ook praktisch aan. Doe een aantal voorzichtige experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Wat voel je wanneer je je niet goed voelt? Geef jezelf de tijd om dit te ervaren zonder het onmiddellijk uit de weg te willen gaan. Deel dit gevoel met anderen. Kan je alle negatieve ervaringen uiteindelijk gewoon worden? Hoe snel gaat dit?


Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies...  Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op internet naar informatie zoekt over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Is deze krampachtig streven naar geluk de bron van ongeluk? Hoe komt dat? Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters over geluk en ongeluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Verdriet’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen geluk en ongeluk laten voelen? Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.Enkele inspirerende vragen…Gaan we vandaag op de juiste manier om met ongeluk?


Maakt ons huidige streven naar geluk ons ongelukkig?


Hoe kan het dat iemand die alles heeft toch ongelukkig is?


Hoe kan het dat iemand die niets heeft toch gelukkig is?


Klopt de uitspraak 'Tijd heelt alle wonden?' Zoja, gaat dit snel of traag? Hoe komt dat?