Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

04. geluk is veel spullen hebben (Geld en Geluk)Beste  commissieledenJullie bestuderen de relatie tussen geluk en economie. Maakt geld je gelukkiger? Worden we gelukkig van spullen? Winkelen is een vrijetijdsbesteding geworden. Is het leuk om te doen? Waarom eigenlijk? Er overheerst vandaag een neoliberale filosofie. Je moet hard werken, winst maken en iets opbouwen. Als individu hoor je jezelf te ontwikkelen… succesvol te zijn. Ben jij het hiermee eens? Is dit voor jou een bron van geluk? Kijk ook naar mensen die in armoede leven. Zijn zij ongelukkig? Voelt een werknemer zich anders dan een zelfstandige? Zijn er wat dit thema betreft verschillen tussen landen en culturen? Zijn mensen in bepaalde delen van de wereld gelukkiger dan andere? Bedenk zelf nog veel meer vragen.


Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films en documentaires, waarin geld  een grote rol speelt. (The Wolf of Wall street, 2013) Spreek met winkeleigenaars, bankmedewerkers, armoede organisaties. Er zijn op school ook heel wat leraren die het vak economie geven.

Pak het vooral praktisch aan. Bezoek winkels, markten en banken. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit.

Wat voel je wanneer je iets koopt of geld verdient?  Kan je dit beschrijven en verklaren?

Waarom werk je voor school? Wat is jouw visie op het punten-en lettersysteem? Letters zijn een soort van geld. Jij bent als individu een bedrijf dat moet groeien. Winst maken… naar het volgende schooljaar gaan. Waarom eigenlijk? Wat is het doel van dit systeem? Stellen we hier nog vragen over? Waarom wel/niet? Probeer dit anders te doen. Experimenteer!  


Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’. Films, tijdschriftartikels, reclames, zweverige en esoterische yogasessies...  Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op het internet op zoek gaat naar informatie over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid.

Welke visie heeft de medische gezondheidssector van dokters, therapeuten en psychiaters op geluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?

Jullie hebben daarnaast bijzondere aandacht voor de commerciële kant van deze geluksindustrie. Maakt het de auteurs, kwakzalvers en yogasessie begeleiders in kwestie effectief gelukkiger? Geloven zelf in wat ze doen?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Geld’. Leer mensen iets over je onderwerp. Maak het boeiend. Denk aan een gepast decor, kostuums, rekwisieten…? Hoe kan je mensen de relatie tussen economie en geluk laten voelen? Geef je publiek vooral een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.
Enkele inspirerende vragen…Maakt het hebben van veel geld je gelukkiger?

Worden we gelukkig van spullen?

Waarom vinden we winkelen leuk?

Ben jij het eens met de vandaag heersende neoliberale filosofie? Waarom wel/niet. Wat zijn de voor/nadelen? Waarom ga je naar school en ben je jezelf aan het ontwikkelen? Wat is het doel dat je hiermee voor ogen hebt?

Wil je succesvol zijn? Waarom eigenlijk? Is succes een bron van geluk?

Hoe komt het dat sommige mensen arm zijn?

Zijn arme mensen ongelukkig?

Voelt een werknemer zich anders dan een zelfstandige, iemand die zijn eigen baas is?

Zijn mensen in bepaalde delen van de wereld gelukkiger dan andere?