Pius X‎ > ‎geluksproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

01. geluk is je huisdier aaien (Geluk en Natuur)Beste  commissieledenJullie bestuderen de relatie tussen geluk en biologie. Wat gebeurt er eigenlijk in je hersenen wanneer je geluk ervaart? Maakt het aaien van een dier of een mooi landschap je gelukkig? Voel je je beter als je in de natuur bent? Waarom wel/niet? Bedenk zelf nog veel meer vragen.


Lees, praat en denk hierover. Ga op zoek naar boeken, films en documentaires, waarin natuur een grote rol speelt. ('Grizzly man' van Werner Herzog...) Spreek met huisdiereigenaars, boswachters, trainers van blindengeleidehonden, personeel van een dierenwinkel, dierenasiel-medewerkers, hondenvangers. Er zijn op school ook heel wat leraren die het vak biologie geven.

Pak het vooral praktisch aan. Bezoek het bos, de plantentuin, dierentuin, (kinder)boerderij. Doe een aantal experimenten. Je lichaam is in staat om geluk te ervaren. Jij bent zelf een meetinstrument. Gebruik dit. Wat voel je in het bos of in het bijzijn van een dier? Kan je dit omschrijven en verklaren? Wat voor effect kunnen planten hebben in het klaslokaal waar jullie les volgen? Wat zou een haalbaar klasdier zijn? Waarom wel/niet? Zou het invloed hebben op jullie schoolresultaten? Waarom wel/niet? Wat zegt dit over ons systeem?


Er is in onze maatschappij veel aandacht voor het thema ‘geluk’.  Tijdschriftartikels, reclames, zweverige yogasessies...  Critici spreken over een economisch gedreven geluksindustrie. Je komt dit zeker tegen als je op internet informatie zoekt over geluk. Onderzoek dit aanbod op haar effectiviteit en wetenschappelijkheid. Welke visie hebben wetenschappers, dokters, therapeuten en psychiaters op geluk? Wat zijn de objectieve feiten? Wat weten we zeker?


Zet je bevindingen op papier om ze later te gebruiken bij het uitwerken en voorbereiden van de grote projectavond.


Als je gegevens verzameld hebt is het tijd om ze toe te passen. Op vrijdagavond 29 maart organiseren we een projectavond. Jullie commissie is verantwoordelijk voor het thema ‘Geluk en Natuur’. Leer mensen iets over je onderwerp. Denk aan een gepast decor, kostuums, voorwerpen…? Hoe kan je mensen de relatie tussen natuur en geluk laten voelen? Geef je publiek een ervaring mee! Maak mensen gelukkig.
Enkele inspirerende vragen…Wat gebeurt er in de hersenen wanneer we geluk ervaren?


Ervaren dieren geluk?


Maken huisdieren hun baasjes gelukkig? Hoe komt dat?


Waarom slapen kinderen graag met knuffeldieren?


Hoe komt het dat we geluk ervaren bij het zien van een mooi landschap? Heeft iedereen hier hetzelfde oordeel over?  


...