Pius X‎ > ‎

geluksproject




Beste leerlingen van 5 humane wetenschappen


We worden achtervolgd door smileys. Alsof we altijd en overal gelukkig ‘moeten’ zijn. Dat zijn we eigenlijk niet. Het leven is niet altijd leuk. De meeste mensen kennen ups en downs. Toch zeggen we vaak dat we gelukkig zijn. Ondanks moeilijke omstandigheden en tegenslag. Maar wat is dan: geluk? Met dit seminarieproject willen we dat onderzoeken.


Kan je geluk omschrijven? Voelt het voor iedereen hetzelfde? Wat maakt ons gelukkig? Een schilderij, een huisdier op je schoot, een kus van je lief, goede punten op je rapport? Wat is de functie van geluk? Waarom ervaren we dit gevoel?

We willen (allemaal?) graag gelukkig zijn maar pakken we dit altijd juist aan? Geluk en het streven naar geluk verschilt van maatschappij tot maatschappij. Gaan wij er juist mee om? Veel mensen vinden dat we vandaag te krampachtig en op een te materialistische manier streven naar geluk. Ben jij het hiermee eens? Heb je alternatieven? Kunnen we iets leren van andere culturen?


Dit project is gebaseerd op het boek ‘Geluk. The World Book of Happiness 2.0’ van Leo Bormans. In dit boek bundelt hij honderd wetenschappelijke artikels van geluksprofessoren uit de hele wereld.


Schrijvers, psychologen, economen, historici, politici, imans en dichters hebben heel wat gezegd en geschreven over geluk. Lees, denk en discussieer. Jullie worden in de komende maanden geluksexperten. Maar we gaan niet alleen lezen en praten… toch? Hoe vreemd zou dat zijn? Geluk kan je alleen begrijpen door het te ervaren. Jij bent zelf een handig meetinstrument. Geluk voel je. Iedereen heeft een biologisch begin-niveau (setpoint). Sommige mensen ervaren sneller geluk dan anderen. Zodra jullie je setpoint kennen gaan we aan de slag. Waar en wanneer en waarom ervaar je geluk. Probeer zoveel mogelijk uit. Kunnen we ons geluk maar ook dat van andere vergroten? Stel dat je je geluk kan regelen… zou je dan altijd gelukkig willen zijn? Aan jullie om dit te ontdekken.


We willen positieve psychologie benadrukken. Veel onderzoek vertrekt van wat ons pijn doet en ziek maakt. We stellen pas vragen als er een probleem is. Dit project kijkt naar wat mensen opfleurt en gelukkig maakt. Kan je wetenschappelijke kennis over geluk omzetten in dagelijks gedrag? Een deel van geluk is maakbaar. Het hangt niet enkel af van je karakter of van omstandigheden. Dit zoeken we uit. Misschien slagen we er wel in om in de komende weken en maanden effectief gelukkiger te zijn.


We wensen jullie veel nieuwsgierigheid en geluk toe.



Charlotte de Beukelaer, Dorien de Wilde, Louis Luyten en Niels Sverlow