Pius X‎ > ‎Filmproject‎ > ‎

wat willen we bereiken? (doelstellingen)

1. Met dit project willen we nadenken over de rol van film in de samenleving. Waarom spreken films ons aan en welke invloed hebben ze op ons? Hoe bepalen ze onze ideeën over politiek, milieu, andere culturen, armoede, drugs, seksualiteit? We willen zo de link leggen tussen film en psychologie, sociologie, pedagogie, antropologie, communicatiewetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde... Elke commissie neemt een bepaald thema voor zijn rekening.


2. Tegelijkertijd is het een verkenning van de wereld van de film. We zullen jullie wijzen op belangrijke films, regisseurs, filmscholen, stijlen... technische doorbraken om zo jullie kennis over film te vergroten.


3. Op die manier willen we jullie filmervaring verrijken. Jullie kijken al langer naar film en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Hoe meer je echter over film weet hoe meer je ziet en hoe mooier ze worden. (denk aan fragment over Richard Feynman, zie workshop wetenschapsfilosofie) Films en series bevatten vaak onderhuidse (politieke) boodschappen. Er zit meer in dan er op het eerste zicht te zien is. Maar dan moet je wel 'tussen de regels lezen'. We willen jullie wijzen op de kracht van montage, geluid of belichting. Filmmaken is verhalen vertellen. Beelden zijn minder objectief dan we denken. Je kan ze gebruiken voor politieke en commerciële doeleinden.


4. Maar we willen ook stilstaan bij jullie zintuigen. Wat is dat eigenlijk 'iets zien'? Hoe komen jullie aan kennis over de wereld? Dit project zet aan tot nadenken over het medium film. Hoeveel kracht kan een filmscène hebben? (zie ook workshop over beeldtaal) Is film afstompend? Maakt het fantasie overbodig? Of vergroot film ons voorstellingsvermogen en zijn we daarom creatiever dan ooit. Wat zal de toekomst ons brengen? Denk aan meer interactieve vormen van entertainment: internet, computerspellen, vitual reality.

Jullie bedenken een gepast decor voor je filmfragment en spelen zo met de ervaringen van het publiek. We hopen dat dit nieuwe inzichten zal opleveren over communicatie en zintuiglijke ervaringen.


5. Dit project geeft jullie ook de mogelijkheid om je sociale vaardigheden te trainen. Je zal moeten samenwerken in de verschillende commissies. Daarnaast is er het organiseren van de Oscar Night, waarop jullie het publiek ontvangen en inlichten over de opzet van de avond. Elke commissie is verantwoordelijk voor het inkleden van haar thema. Hoe bezorg je mensen een onvergetelijke filmervaring? Vergeet de verkiezing op het einde van de avond niet. Hoe leuker en interessanter je als commissie te werk gaat hoe groter de kans dat je met een oscar naar huis gaat.


6. De laatste en misschien wel belangrijkste doelstelling is het bevorderen van jullie creativiteit. Jullie bedenken en creëren zelf een filminstallatie. Hierin krijg je veel vrijheid. Dat maakt deze opdracht niet eenvoudig. Dit kan mislukken maar ook dat is erg leerrijk. Hoe bouw je zelf iets op? Jullie zullen goed moeten plannen en de juiste keuzes moeten maken. Deze ervaring is erg belangrijk. Je zal later (in je studies of jobs) ook initiatief en creativiteit aan de dag moeten leggen. Het is een belangrijke vaardigheid die een meerwaarde biedt in alles wat je later doet.