Beste commissieleden
Onderzoek de relatie tussen film en de toekomst. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Het zijn vragen, films, series, internetlinks en praktische tips. Je hoeft niet alle vragen één voor één, op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht. Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over de toekomst en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!
1. Hier zijn een aantal films en series... (tips)
Als leden van de commissie film en toekomst is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) sciencefiction-films. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vind kunnen interessant zijn.
films
series
Battlestar Galactica, Wild Palms van Oliver Stone, Stargate Univers, Caprica, Startrek Voyager, Startrek Enterprise, Startrek Next Generation, Buck Rogers in the 25th century, Lost in Space, Terminator: The Sarah Conner Chronicles, Firefly, 2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen...
Naast het bekijken van films en series is het belangrijk dat jullie nadenken over film en de toekomst. Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis. Misschien zijn er mensen van het filmmuseum in Antwerpen die meer over jullie onderwerp weten?
1. Wat kunnen films ons leren over de toekomst? Er bestaan verschillende toekomstscenario's. Van Utopieën tot dystopieen. Vind je deze terug in films? Ga opzoek naar voorbeelden. Bekijk het onderwerp breed en leg de link met alle aspecten van toekomstige samenlevingen. (Politiek, economie, sociaal, cultureel) Denk aan voeding, kleding, transport, ontspanning, gezondheid etc... In wat voor wereld leven mensen over honderd of duizend of honderd miljoen jaar...? Ook oude sciencefiction films ( Le Voyage dans la lune van Georges Méliès, Frau im Mond, Them!, Metropolis van Fritz Lang, Alphaville: Une étrange aventure de Lemmy Caution van Jean-Luc Godard) zijn interessant. Wat dachten mensen vroeger dat er zou gebeuren? Vergelijk deze films met onze maatschappij vandaag. Zie je parallellen?
Sommige sciencefictionfilms gaan verder dan beschrijven en proberen ook te verklaren. Hoe komt het dat de wereld er ooit zo zal uitzien? Wat gebeurt er in de film en waarom?
2. Hoe worden sciencefictionfilms gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? In de wetenschap of in de geschiedenis? Wie schrijft de scenario's? Zijn het trendwatchers, mensen met veel fantasie? Sciencefictionfilms als Minority Report en Bladerunner gaan terug op boeken van Philip K. Dick. Wie was hij? In welke mate wordt er rekening gehouden met wat er fysiek, natuurkundig mogelijk is? Bekijk de 'making of' van films om dit te achterhalen. Waar ligt de grens tussen wetenschap en fantasie? (werk samen met de commissie film en fantasie) Waarom maken sommige regisseurs sciencefiction? Hebben ze een voorliefde voor technologie en een fascinatie voor de toekomst? Of willen ze veel geld verdienen of beroemd worden? Wat willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, acteurs) bereiken? Hebben ze een positieve of negatieve kijk op de toekomst?
Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage) gebruikt om de toekomst vorm te geven? Hoe wordt de toekomst in beeld gebracht?
3. Wat is het effect van sciencefictionfilms op het publiek? Maak het mensen nieuwsgierig, filosofischer? Bewuster van tijd... meer gericht op de toekomst? Denk aan het futuristisch design van wasmachines tot iPod's. Hoe populair zijn sciencefictionfilms vandaag ...? Wat zegt dit over onze maatschappij? Zijn we eerder gericht op het nu, de toekomst of het verleden? Wat is jullie mening en waarom? Waarom kijken we graag naar sciencefiction films? Heeft dit met onze sterfelijkheid te maken? Een verlangen naar iets dat onbereikbaar is?
Wat kunnen sciencefictionfilms ons leren over onszelf? Vaak zijn problemen in sciencefiction eigenlijk actuele bekommernissen. De klassieker Blade Runner is meer dan een verhaal over een politieagent die op 'androids' jaagt. Eigenlijk gaat de film over 'identiteit' en 'authenticiteit' in een wereld waarin alles kan worden nagemaakt en je het verschil niet meer ziet. Wat betekenen je zintuigen dan nog? Hoe voel je je dan? In Blade Runner vraagt het hoofdpersonage zich af of hij zelf wel echt is. Waar komen deze vragen en ideeën vandaan? Wat gebeurd er vandaag in onze samenleving dat een aanleiding is voor Blade Runner? Films zijn wel vaker een spiegel van onze samenleving. Sciencefiction is wat dat betreft extra efficiënt. Je kan het vergelijken met reizen naar andere culturen. Omdat alles er zo anders uit zien zie je sneller de essentie van dingen en word je geconfronteerd met wie je zelf bent.
Wat zeggen sciencefictionfilms over onze cultuur? Verschillen ideeën over de toekomst van samenleving tot samenleving? Is Japanse sciencefiction anders dan westerse sciencefiction? (werk samen met de commissie film en andere culturen)
4. Films over de toekomst kunnen ook een wapen zijn. Een manier om (politieke) ideeën en idealen over te brengen en mensen op te voeden of te waarschuwen. Sciencefiction heeft (soms/vaak?) een moraliserende functie. Ga op zoek naar voorbeelden. Waar ligt de grens tussen sciencefiction en propaganda? Denk aan de film Gattaca die ons wijst op sociale en maatschappelijke de gevolgen van genetische manipulatie. Wat is de boodschap van films als Logan's run of Harrison Bergeron? Wat is de kracht van deze films?
5. Is er sprake van censuur? Zijn er bepaalde scènes geknipt uit een film of worden films niet vertoond? Denk aan de controverse naar aanleiding van de film Battle Royal. Ga op zoek naar meer voorbeelden. Wie heeft er kritiek op sciencefictionfilms en waarom? Uit welke hoek komt deze kritiek? Zijn jullie het er mee eens?
3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!
Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scene die je zelf kiest. Vul de louter visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en geef het publiek zo een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstallatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.
Tip 1! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vaak vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!)
Tip 2! Bedenk zelf een
toekomstscenario. Wat denk je dat er gaat gebeuren? Geef mensen een
voorsmaakje van de toekomst. Schotel ze een sciencefiction maaltijd
voor, of introduceer de tranportmogelijkheden van de toekomst... Bij het nadenken over de
toekomst is kennis van het verleden erg handig. Als je weet hoe
dingen veranderd zijn, wat er kan en niet kan, dan is het veel
eenvoudiger om voorspellingen te doen. Denk terug aan de les
geschiedenis. Gebruik je cursus. Wat jullie filminstallatie
betreft... hoe kan je een futuristische omgeving creëren? Bouw
een decor. Met rook en de juiste belichting kan je al veel doen. Er
bestaan verschillende bedrijven die kostuums en decors verhuren. In
Antwerpen heb je Huis Baeyens en Huis de Potter. Hier vind je
(futuristische) kledij, make up, pruiken, maskers, rekwisieten...
Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven aan het publiek. Maak ook dit zo interactief mogelijk. Zorg ervoor dat mensen het kunnen ervaren en verander hun beeld van film.
Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeldt de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstallatie en hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart. |