Pius X‎ > ‎Filmproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

commissie 09: Film en Natuur




Beste commissieleden


Onderzoek de relatie tussen film en natuur. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Het zijn vragen, films, series, internetlinks en praktische tips. Je hoeft niet alle vragen letterlijk, één voor één, op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht.

Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over natuur en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!



1. Hier zijn een aantal films en series ... (tips)


Als leden van de commissie film en natuur is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) films of series waarin de natuur, het landschap een belangrijke rol speelt. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vindt kunnen interessant zijn.


films


Into the Wild, Cast Away, An Unconvenient Truth, Grizzly Man, Touching the Void, The Mission, Gorilla's in the Mist: The Story of Dian Fossey, The Story of the Weeping Camel, Jaws, March of the Penguins, Le Grand Bleu, The Life Aquatic with Steve Zissou, Origin: Spirits of the Past, Waterworld, Microcosmos, The Day after Tomorrow, Koyaanisqatsi, Crocodile Dundee, Deep Blue, Mimic, Deep Blue Sea, The Straight Story van David Lynch, Tremors, The Cube, The Swimmer, Licht van Stijn Coninx, Whiteout, Windhorse van Paul Wagner, Big Wednesday, The Swimmer

The Way Back van Peter Weir gaat over een groep gevangenen die uit een siberische goelag ontsnappen.

De film Kaos van Paolo en Vittorio Taviani (1984) speelt zich af in Sicilië.

The white planet  is een documentaire over het opwarmen van de aarde.
In opdracht van Shell en het WWF.

De aarde vanuit de hemel is een Franse documentaire van Yann-Arthus Bertrand.

The Cove is een documentaire over de jaarlijkse jacht op dolfijnen in Japan. Ric O'Barry was trainer van de dolfijnen die gebruikt zijn voor de serie Flipper.



series


Planet Earth, Flipper, South Pacific, Life in the Undergrowth, The Life of Mammals en Life in Cold Blood, natuurdocumentaires van David Attenborough, The Crocodile Hunter Diaries van de Australische bioloog en documentairemaker Steve Irwin, Everest: Beyond the Limit, Sarah Palin's Alaska,




2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen...


Naast het bekijken van films en series is het belangrijk dat jullie nadenken over  film en natuur. Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis. Misschien zijn er mensen van het filmmuseum in Antwerpen die meer over jullie onderwerp weten. 


1. Wat leren films ons over de natuur? Hoe wordt de natuur in beeld gebracht? Is het realistisch, informatief of vooral ontspannend bedoeld? Ga opzoek naar voorbeelden.


Welke dieren, landschappen vind je vaak terug in films? Heb je hier een verklaring voor?


(Sommige) natuurfilms zijn meer dan alleen een beschrijving. Ze proberen ook te verklaren. Kan je natuurfilms gebruiken om de wereld te begrijpen? Welke aardrijkskundige en biologische inzichten levert dit op? Vallen natuurfilms onder wetenschap? Worden er wel eens experimenten gedaan in natuurfilms of is het enkel een beschrijving? (denk aan de wetenschappelijk revolutie in de Nieuwe Tijd met Galileo)

Naast natuurdocumentaires bestaan er ook films waarin het landschap een grote invloed heeft op het verhaal. Denk aan de film The  Cube of The Abyss (speelt zich volledig af onder water), of The Story of the Weeping Camel of Waterworld. Trek hier je conclusies uit. Hoe bepalend is het fysieke landschap voor het leven van mensen? Betrek dit op jullie leven en vergelijk met andere culturen! (werk samen met de commissie film en andere culturen)


Los van specifieke landschappen kan je ook nadenken over de mensen die deze natuur in beeld brengen. Waarom doen ze wat ze doen? Is het de eenzaamheid en het avontuur? Of is dat een mythe? Is het uit interesse of liefde voor de natuur? Of om geld te verdienen? Of om beroemd te worden? Of een combinatie van alles? The Life Aquatic with Steve Zissou, van Wes Anderson is een parodie op wereld van natuurdocumentairemakers. Het verhaal is geïnspireerd op het leven van de franse documentairemaker Jacques Cousteau.


2. Hoe worden natuurfilms gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? Wordt er op voorhand onderzoek gedaan? Doen filmmakers daarbij een beroep op biologen/aardrijkskundigen? Zijn het zelf wetenschappers? Bekijk de 'making of' van films om dit te achterhalen.

Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage) gebruikt om de natuur in beeld te brengen? Denk aan montage je ziet alleen spectaculaire beelden en nooit twee uur slapende beren. (Of bestaat dit wel?) Welke muziek wordt er gebruikt en welke invloed heeft deze muziek op de beelden? Muziek is zelden neutraal. Je kan er de grootsheid of het fragiele van de natuur mee benadrukken...


Wat willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, acteurs) bereiken? Willen ze de natuur beschermen door milieubewustzijn te creëren? Staan ze positief of negatief ten opzichte van de natuur? Is de keuze van het onderwerp beïnvloed door de eigen tijd? (milieuproblemen)


3. Wat is het effect van natuurfilms op het publiek? Is welke mate is ons beeld van de natuur bepaald door film? Hebben mensen een filmisch en romantisch beeld van de natuur? Natuurfilms laten meestal alleen de spannende en belangrijke momenten zien. Welke gevolgen heeft dit voor het wereldbeeld van mensen?

Onderzoek de impact van de film Jaws op onze cultuur. Denk aan het beeld van zwemmende mensen, de vin en dat heel herkenbare muziekje. Wat waren de culturele maar ook ecologische gevolgen van deze film?

Maar natuurfilms leveren ook stof tot nadenken. Maken ze mensen nieuwsgierig naar de natuur? Doen ze mensen dromen? Geven ze ons beter inzicht in onszelf en onze plaats in de wereld?



4. Wat zeggen natuurfilms over onze cultuur? Verschillen natuurfilms van samenleving tot samenleving? Ga opzoek naar natuurfilms in andere culturen en vergelijk. (werk samen met de commissie film en andere culturen!)

Hoe populair zijn natuurfilms vandaag ...? Wat zegt dit over onze maatschappij? Zijn we bezig met het milieu?

Zeggen natuurfilms iets over relatie tussen de mens en de natuur? Denk aan de film Origin: Spirits of the Past. Deze Japanse anime (animatiefilm) gaat over een jongetje dat in een post-apocalyptische wereld woont. In een poging om de natuur te redden hebben wetenschappers op de maan genetisch gemanipuleerde bomen gecreëerd. De bomen hebben een bewustzijn gekregen en heersen nu over de aarde. Welke achterliggende boodschap hebben de makers van deze film? Doe hetzelfde met Waterworld, of The Day after Tomorrow.


5. Natuurfilms kunnen ook een politiek wapen zijn. Een manier om ideeën over te brengen. Ga op zoek naar voorbeelden. Onderzoek de kracht van natuurfilms.

Denk aan An Inconvenient Truth en de populariteit van Al Gore naar aanleiding van deze film. Wat heeft hij mede dankzij deze film kunnen verwezenlijken? Hoeveel invloed kan film hebben op ons geweten? Waar ligt de grens tussen natuurfilms en propaganda? Kijk naar Sarah Palin's Alaska. Wie is zij? Welke waarden en normen worden er in deze serie naar voor geschoven?  Is dit echt? Hoe gebruikt ze het landschap van Alaska om haar eigen politieke doelen te bereiken?



3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!


Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scene die je zelf kiest. Vul de visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en geef het publiek zo een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstallatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.


Tip 1! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!)


Tip 2! Doe beroep op je eigen kennis van de natuur. Denk terug aan de lessen aardrijkskunde en natuurwetenschappen. Gebruik je cursus. Heb je zelfs al eens een beleving gehad in de natuur? Op scoutskamp of op vakantie of in je tuin? Probeer je in te leven. Trek de natuur in. Heb je al eens  moeten overleven? Maak het spannend (Into the wild...!) en kijk hoe dat voelt. Kan je deze ervaring op de Oscar Night meegeven aan het publiek? Wat jullie filminstallatie betreft... er bestaan verschillende bedrijven die kostuums en decors verhuren. Maak bijvoorbeeld zelf sneeuw. In Antwerpen heb je Huis Baeyens en Huis de Potter. Hier vind je kledij, make up, pruiken, maskers, rekwisieten...



Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven aan het publiek. Maak ook dit interactief. Zorg ervoor dat mensen het kunnen ervaren. Confronteer ze met hun ideeën over de natuur en verander zo ook hun beeld van film.


Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeldt hierin de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstallatie, hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart.










Into the Wild Trailer




big wednesday trailer





YouTube Video





YouTube Video





Origin: Spirits of the Past





jaws trailer




the swimmer trailer