Pius X‎ > ‎Filmproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

commissie 07: Film en LiefdeBeste commissieledenJullie onderzoeken de relatie tussen film en liefde. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Het zijn vragen, films, series, internetlinks en praktische tips. Je hoeft niet alle vragen één voor één, op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht.

Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over liefde en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!1. Hier zijn een aantal films en series... (tips)


Als leden van de commissie film en liefde is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) romantische films. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vind kunnen interessant zijn.films


Blue Velvet en Wild at Heart van David Lynch, Romeo+Juliet van Baz Luhrmann, True Romance van Tony Scott, Sleepless in Seattle, Sin City van Frank Miller en Robert Rodriguez, Fucking Amal van Lukas Moodysson, Barbarella, Brokeback Mountain, Basic Instinct van Paul VerhoevenSaved!, Chasing Amy van Kevin Smith, The Blue Lagoon, Breakfast at Tiffany's, The Secretary, Austin Powers, Starman, Casablanca, Sunrise van F.W. Murnau


series


Nip/Tuck, The L-Word, Big Love, Cathouse: The Series, The United States of Tara, Tell me you love me, Hung, Gossip Girl, How I Met Your Mother, The O.C., One Tree Hill, Cougar Town, Friday Night Lights, Friends, Cold Feet
2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen...


Naast het bekijken van films en series is het belangrijk om  na  te denken over film en liefde. Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis.


1. Wat kunnen films ons leren over liefde? Wat is liefde eigenlijk? Wat is de functie van liefde? (evolutionair, biologisch, cultureel) Waarom kijken we graag naar romantische films?

Bestaan er verschillende soorten 'liefde'? Vind je deze terug in films? Ga opzoek naar voorbeelden.

Bekijk het onderwerp breed en leg de link met seksualiteit, jaloezie, vriendschap en relaties. Waar ligt de grens tussen erotiek en pornografie?

Hoe wordt liefde/seksualiteit in beeld gebracht? Ga verder dan louter beschrijven en probeer het ook te verklaren. Wat gebeurt er in de film en waarom? Wat zegt dit over liefde en seksualiteit?


Nip/Tuck is een meesterlijke en meeslepende soapserie over twee plastische chirurgen in Miami. Het is een verkenning van het thema liefde en seksualiteit. Ook als toeschouwer word je gedwongen om over je eigen rol na te denken. Waarom blijf je kijken? Er worden kritische vragen gesteld als: wat is schoonheid, wat is belangrijk innerlijk en uiterlijke schoonheid? Wat zegt dit over liefde en vriendschap?


2. Hoe worden romantische/erotische films gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? Wie schrijft de scenario's? Zijn het mensen met een grote emotionele gevoeligheid? Kan je een romantische film maken/schrijven als je niet zelf verliefd bent? Bekijk de 'making of' van films om dit te achterhalen.

Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage) gebruikt om verliefdheid, gevoelens van liefde te creëren bij het publiek?


3. Wat is het effect van romantische/erotische films op het publiek? Maak het mensen verliefd of geil? Of werkt film als een uitlaatklep voor dit soort frustraties, (denk aan de theorie van S. Freud) Veranderen romantische/erotische films je gedrag? Kan het een inspiratie zijn in je eigen relaties en liefdesleven? Neem je bijvoorbeeld versiertrucks over uit films. Bewust of onbewust? Kan film een bron zijn van geluk?4. Wat zeggen romantische/erotische films over onze cultuur? Verschilt erotiek van samenleving tot samenleving? Japanse anime (tekenfilms) is een fenomeen dat wij veel minder kennen. Heb je hier een verklaring voor? Ga opzoek naar romantische/erotische films in andere culturen en vergelijk. (werk samen met de commissie film en andere culturen)

Hoe populair zijn romantische/erotische films vandaag...? Wat zegt dit over de mens en onze maatschappij? Denk aan film als een uitlaatklep voor frustratie.


5. Wat willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, acteurs) bereiken? Hebben ze een positieve of negatieve kijk op liefde en seksualiteit? Films over seksualiteit kunnen ook een wapen zijn. Een manier om (politieke) ideeën en idealen over te brengen en mensen op te voeden. Films hebben soms een moraliserende functie. Ga op zoek naar voorbeelden. Wat is de kracht van deze films? Waar ligt de grenzen tussen voorlichtingsfilms politieke films en propaganda?


Kijk naar series als One Tree Hill, of How i met Your Mother. Ze gaan niet rechtstreeks over politiek maar hebben wel een bepaalde politieke en sociaal/maatschappelijke boodschap. Probeer tussen de regels te lezen (kijken). Zoek voorbeelden. Hoe wordt er met bepaalde morele dilemma's omgesprongen. Een serie als 7th heaven of the film 'Saved!' zijn geïnspireerd door christelijke en conservatief Amerika.


6. Onderzoek of er sprake is van 'censuur'. Zijn er bepaalde scènes of beelden geknipt uit een film of serie? Of worden films in bepaalde landen niet vertoond? Zoek uit hoe de wettelijke bepalingen ontstaan zijn om kinderen al dan niet toe te laten. Begrijp je waarom men deze indeling (KT en KNT en Kinderen niet toegelaten jonger dan 12 en kinderen jonger dan 16) hanteert? Is het zinvol? Wat is jullie mening?

Lees dit verslag uit het Vlaams Parlement over het oprichten van een nieuwe filmkeuringscommissie. Hierin wordt een stuk geschiedenis geschetst over het ontstaan van de huidige wetgeving.
3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!


Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scène die je zelf kiest. Vul de louter visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en creëer zo een gepast decor. Geef het publiek een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstallatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.


Tip 1! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vaak vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!)


Tip 2! Doe een beroep op je eigen ervaringen. Je kent het gevoel verliefd te zijn. Hoe kan je dit overbrengen in een film? Gaat dat eigenlijk? Ga praktisch aan de slag. Probeer versiertrucks uit die je in films gezien hebt. Wat weet je over liefde, relaties etc...? Denk terug aan de les gedragswetenschappen en biologie. Gebruik je cursus. Wat het bouwen van jullie filminstallatie betreft ... ga op zoek naar een goed decor. Kan je liefde op die manier een handje helpen? Er bestaan verschillende bedrijven die kostuums en decors verhuren. In Antwerpen heb je Huis Baeyens en Huis de Potter. Hier vind je speciale kledij, make up, pruiken, maskers, rekwisieten...


Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven met het publiek. Maak ook dit interactief. Zorg ervoor dat mensen het ervaren. Confronteer ze met hun ideeën en verander hun beeld van film.


Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeldt de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstallatie, hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart.