Beste commissieleden
Jullie onderzoeken de relatie tussen film en fantasie. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Het zijn vragen, films, series, internetlinks en praktische tips. Je hoeft niet alle vragen letterlijk, één voor één, op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht. Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over fantasie en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!
1. Hier zijn een aantal films en series... (tips)
Als leden van de commissie film en geschiedenis is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) fantastische films of series. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vindt kunnen interessant zijn.
films
Alice in Wonderland, Inception, Fear and Loathing in Las Vegas,
Brazil, 12 monkeys, Spirited Away en Howl's Moving Castle van Hayao Miyazaki, Lord of the
Rings, The Wizard of Oz, The Never Ending Story, Naked Lunch, The
Mummy, Blade, Vampire Hunter D, Liquid Sky, Mirrormask, Princess
Mononoke, The Nightmare before Christmas
, Edward Scissorhands, Big Fish en Corpse Bride van Tim Burton,
Conan the Barbarian, Lara
Croft: Tomb Raider, Harry Potter, Batman, Spiderman, Chronicles of
Narnia, The Dark Crystal van Jim Henson, Willow, King Kong, The
Adventures of Buckaroo Banzai across the 8th
Dimension, The 7th
Voyage of Sinbad, Clash of the Titans, Pan's Labyrinth van Guillermo
del Toro, Altered States, Incredibly Strange Creatures who stopped
Living and became Mixed-up Zombies!!?, The Fly, Dog Soldiers,
The
Incredible Shrinking Man,
The Keep, Killer Klowns from
outer Space, Meet the Feebles van Peter Jackson, Donnie Darko van
Richard Kelly, Fantasia, The Cook The Thief His Wife and her Lover
en Prospero's Books van Peter Greenaway, The Idiots van Lars von Trier, La Jetée, The
Hunger van Tony Scott, Picnic at Hanging Rock van Peter Weir, Last
Action Hero van John McTiernan, Gremlins, Hook, A.I. Artificial Intelligence en The Goonies van Steven Spielberg. Who Framed Roger Rabbit van Robert Zemeckis series
True Blood, Carnivàle, Tin Man,
Merlin, Buffy the Vampire Slayer,The Storyteller van Jim Henson 2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen...
Naast het bekijken van films en series is het belangrijk om na te denken over film en fantasie. Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis. Ga op zoek naar mensen met kennis van zaken. Misschien zijn er mensen van het filmmuseum in Antwerpen die meer over jullie onderwerp weten.
1. Wat leren films ons over fantasie? Alle films vereisen fantasie maar sommige meer dan andere. Jullie concentreren je op films waarin je een volledig andere werkelijkheid voorgeschoteld krijgt. Denk aan Alice in Wonderland of Brazil van Terry Gilliam. Wat is fantasie eigenlijk? Wat is de functie van fantasie? ( biologisch, evolutionair, cultureel?) Ga breed te werk en leg de link naar dromen, drugs, magie en mentale stoornissen. Heeft fantasie grenzen? Kan je zomaar alles bedenken...? Wat is jullie mening en waarom? Heeft iedereen evenveel fantasie? Deze fantastische films, werelden hebben een eigen logica maar staan toch met één been in de realiteit. Heb je hier een verklaring voor...? Onderzoek de vreemde relatie tussen fictie en non-fictie. Wat is de inspiratie geweest voor weerwolven en mummies? Zoek uit waar deze ideeën vandaan komen. De geschiedenis speelt hier een belangrijke rol. (werk samen met de commissie film en geschiedenis)
(Sommige) fantastische films zijn meer dan alleen een beschrijving van een andere wereld. Ze proberen deze wereld ook te verklaren en na te denken over fantasie. Denk aan The Neverending Story of 12 Monkeys. Wat is de boodschap van deze films? Fantastische films bieden vaak een afwijkend universum aan om zo na te denken over wat normaal is. De Idiots van Lars van Trier is een kritiek op de conformerende en prestatiegerichte maatschappij.
2. Hoe worden fantastische films gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? Wordt er op voorhand onderzoek gedaan? Doen filmmakers daarbij een beroep op wetenschappers, historici, schrijvers, drugs, andere culturen? Bekijk de 'making off' van films om dit te achterhalen.
Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage, special-effects) gebruikt om een fantastische sfeer te creëren? Wordt er in fantastische films creatiever met al deze technieken omgesprongen of zitten deze films toch heel klassiek in elkaar? Denk aan Fear and Loathing in Las Vegas. Op welke manier laat Terry Gilliam montage, belichting en geluid aan sluiten bij het thema van de film?
Spelen regisseurs een doorslaggevende rol in dit genre van films? Denk aan grote persoonlijkheden als Tim Burton, Peter Jackson, Terry Gilliam, Steven Spielberg. Wat voor mensen zijn dit? Eénzaten die in hun eigen fantasiewereld leven? Heeft dit een rol gespeeld in hun carrière of is dit een mythe? Zijn fantastische films moeilijker te maken dan andere genres? Die kunnen altijd een beroep doen op de al bestaande werkelijkheid terwijl je in een fantastische film alles zelf moet creëren. Maakt dit fantastische films duurder? Onderzoek de special-effects die hier voor nodig zijn.
Wat willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, acteurs) bereiken? Staan ze positief of negatief ten opzichte van fantasie en verbeelding? Willen ze de creativiteit en fantasie van mensen bevorderen? Waarom maken ze films? Uitnoodzaak om gekte te vermijden film als therapie, of uit liefde voor fantasie, of om veel geld te verdienen, of om beroemd te worden? Of een combinatie van alles? Films worden door heel veel mensen samen gemaakt. Hebben die allemaal hetzelfde doel? Wie speelt welke rol bij het creëren van een film en welke conflicten levert dit op? De serie Entourage schetst een mooi beeld van deze problematiek.
3. Wat is het effect van fantastische films op het publiek? Is welke mate is ons beeld van de wereld bepaald door deze films? Niet dat je letterlijk gelooft in heksen en weerwolven maar er blijft toch ergens, op een onbewust niveau, iets spelen. Hebben mensen een filmisch en literair beeld van de wereld dankzij films? Of zijn we vandaag zo rationeel en zakelijk dat dit niet meer werkt? Ondanks het duidelijk fictieve karakter leveren fantastische films toch stof tot nadenken. Maken ze mensen nieuwsgierig naar andere werelden? Doen ze mensen dromen? Vergroten ze het inlevingsvermogen en de fantasie van het publiek? Juist omdat alles zo verschillend is zie je de essentie van dingen juist sneller en zie je beter wie je zelf bent. Kan je fantastische films gebruiken om de echte wereld te begrijpen? Welke inzichten levert dit op?
4. Wat zeggen fantastische films over onze cultuur? Verschillen fantastische films van samenleving tot samenleving? Ga opzoek naar fantastische films in andere culturen en vergelijk. (werk samen met de commissie film en andere culturen) Hoe populair zijn fantastische films vandaag ...? Wat zegt dit over onze maatschappij? Hechten we veel waarde aan fantasie of niet? We leven meer dan ooit in een nuchtere en rationele samenleving (zie lessen geschiedenis, denk aan de verlichting) Heeft dit invloed op ons verlangen naar magie en mysterie? Je zou kunnen veronderstellen dat je juist in ordelijke, rationele samenleving nood heb aan fantasie. Films als surrogaat? Fantasie in een duidelijke afgebakende vorm.
5. Fantastische films zijn niet altijd onschuldig. Ze kunnen ook een wapen zijn. Een manier om (politieke) ideeën over te brengen. Ga op zoek naar voorbeelden. Wat is de boodschap van de film Brazil van Terry Gilliam? Onderzoek de kracht van fantastische films. Waar ligt de grens tussen fantastische films en propaganda? Hebben de makers een speciale politieke/sociale agenda? (marxistisch, nationalistisch, patriottisch)
3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!
Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scene die je zelf kiest. Vul de zuiver visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en geef het publiek zo een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstallatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.
Tip 1! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vaak vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!)
Tip 2! Gebruik je fantasie. Iets helemaal nieuws bedenken is erg moeilijk. (onmogelijk?) Fantasie zit vaak in het anders gebruiken en combineren van dingen die al bestaan. Denk terug aan de lessen. Gebruik je cursussen. Heb je al eens een fantastische beleving gehad? Denk terug aan toen je kind was. Probeer je in te leven. Hoe zou het zijn om niet in deze maatschappij te leven maar een wereld die helemaal anders is. Wat voor consequenties heeft dat voor je dagelijkse leven. Test dit uit. Doe dingen een keer anders. Verras jezelf. Gedraag je helemaal anders? Wat jullie filminstallatie betreft... hoe kan je mensen het gevoel geven in een andere werkelijkheid te zijn. Kijk hoe dit gedaan wordt in films. Er bestaan verschillende bedrijven die kostuums en decors verhuren. In Antwerpen heb je Huis Baeyens en Huis de Potter. Hier vind je speciale kledij, make up, pruiken, maskers, rekwisieten...
Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven aan het publiek. Maak ook dit zo interactief mogelijk. Zorg ervoor dat mensen het zelf kunnen ervaren. Confronteer ze met hun eigen ideeën en vooroordelen en verander zo ook hun beeld van film.
Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeldt hierin de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstallatie, hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart. |