Pius X‎ > ‎Filmproject‎ > ‎commissies‎ > ‎

commissie 02: Film en Humor


Beste commissieleden


Onderzoek de relatie tussen film en humor. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Je hoeft niet alle vragen één voor één op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht.

Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over humor en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!1. Hier zijn een aantal films en series... (tips)


Als leden van de commissie film en humor is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) humoristische films of series. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vindt kunnen interessant zijn.


films

Funny People van Judd Apatow, Adams Apple's van Anders Thomas Jensen, Being John Malkovich en Adaptation van Spike Jonze en Charlie Kaufman, The Big Lebowski van Joel en Ethan Coen, Men in Black, Ghost World, American Pie, Rushmore, Blades of Glory, The Royal Tenenbaums, Napoleon Dynamite, SuperbadYouth in Revolt, Small Time Crooks van Woody Allen, Tropic Thunder, Office Space, Idiocracy, The Naked Gun, Kentucky Fried Movie, The Jerk, Trading Places, Team America, Wayne's World, Shaolin Soccer, A Fish called Wanda,
Police Academy, Les Vacances de M.Hulot, Wag the Dog, Charlie Wilson's War, The Party met Peter Sellers

Modern Times, City Lights en The Goldrush van Charlie Chaplin en The General en Sherlock Jr van Buster Keatonseries


Eastbound and Down, Louie, Scrubs, Community, Curb Your Enthousiasm, Mr Bean, Blackadder, Allo Allo, Fawlty Towers, Boston Legal, The Simpsons, South Park, Family Guy, Mr. Show, American Dad, 30 Rock, A Bit of Fry and Laurie, Better off Ted, Bored tot Death, Father Ted, Flight of the Conchords, Futurama, Little Britain, The Office, Extras, 3rd Rock from the Sun, Weeds,

Tim and Eric Awesome Show, Great Job! (Een bizarre en surrealistische 'sketch' show door Tim Heidecker and Eric Wareheim waarbij de humor vooral zit in de montage, de special-effects en het slechte acteerwerk. Wat wordt er bedoeld met anti-humor?


2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen...


Naast het bekijken van films en series is het belangrijk om er over na te denken. Welke problemen roept jullie thema op? Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis. Misschien zijn er mensen van het filmmuseum in Antwerpen die meer over jullie onderwerp weten? 


1. Wat kunnen films ons leren over humor? Wat is humor eigenlijk? Wat is de functie van humor? (evolutionair, biologisch, cultureel)

Welke soorten humor bestaan er? Vind je deze terug in films? Ga opzoek naar voorbeelden.

Sommige comedy's zijn meer dan alleen grappig. Ze proberen humor ook te verklaren. Je hebt met andere woorden ook films over humor. Denk aan Funny People van Judd Aptow over een aantal worstelende stand-up comedians. Deze film is tegelijkertijd een verkenning van het thema humor.


2. Hoe worden comedy's (humoristische films) gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? Zijn het allemaal mensen (regisseurs, scenarioschrijvers, acteurs) met gevoel voor humor? Is dat nodig om een grappige film te maken?

Bekijk de 'making of' van films om dit te achterhalen.

Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage) gebruikt om humor te creëren?

Wat willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers, acteurs) bereiken? Films kunnen ook onbedoeld grappig zijn.


3. Wat is het effect van humoristische films op het publiek? Kan je humor aanleren? Spelen films hier een rol? Kijken mensen met (meer) gevoel voor humor liever naar humoristische films. Begrijpen ze deze films beter? Kan je je eigen gevoel voor humor vergroten?


4. Wat is de relatie tussen humoristische films en onze cultuur? Verschilt humor van samenleving tot samenleving? Is Japanse humor anders dan Belgische humor? Ga opzoek naar humoristische films uit andere culturen en vergelijk. (werk samen met de commissie film en andere culturen!)

Hoe populair zijn comedy's vandaag ...? Wat zegt dit over onze maatschappij? Wordt er nog genoeg gelachen? Denk aan humor als een uitlaatklep voor frustratie.


5. Humoristische films kunnen ook een wapen zijn. Een manier om (politieke) ideeën over te brengen en mensen te charmeren. Ga op zoek naar voorbeelden. Wat is dan de kracht van humor?

Denk aan de film Wag the Dog of Charlie Chaplin en The Great Dictator of Dr. Strangelove van Stanley Kubrick.

Ook Michael Moore gebruikt vaak humor in zijn politieke en sociale documentaires. Kijk naar Bowling for Columbine, Fahenheit 9/11, Sicko, The Awful Truth.


3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!


Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scene die je zelf kiest. Vul de zuiver visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en creër zo een gepast decor. Geef het publiek een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstalatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.


Tip 1! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vaak vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!) 

Tip 2! Gebruik je eigen gevoel voor humor. Heeft jullie onderzoek naar humor en film een invloed gehad op je gevoeligheid voor humor? Ben je er anders naar gaan kijken? Probeer dit ook te doen bij je publiek. Ga op een praktische manier aan de slag met de humor die je in films tegen komt.

Probeer de humor in kwestie te herhalen. Haal grappen uit met mensen. Dit is een moeilijke maar interessante oefening. Je krijgt waarschijnlijk een heel nieuwe appreciatie voor de subtiliteit en complexiteit van humor. Die is erg context gebonden... wat maakt iets grappig? Heb je het tijdens gedragswetenschappen over humor gehad? Gebruik je cursus. Wat jullie filminstallatie betreft... je kan ook iets grappig doen met je omgeving? Zet mensen op het verkeerde been? Er bestaan verschillende bedrijven die kostuums en decors verhuren. In Antwerpen heb je Huis Baeyens en Huis de Potter. Hier vind je kledij, make up, pruiken, maskers, rekwisieten...Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven aan het publiek. Maak ook dit zo interactief mogelijk. Zorg ervoor dat mensen het zelf kunnen ervaren. Confronteer ze met hun eigen ideeën en vooroordelen en verander zo ook hun beeld van film.


Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeld hierin de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstalatie en hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart.funny people trailer
YouTube-video
YouTube-video