Beste commissieleden
Onderzoek de relatie tussen film en angst. Deze opdracht moet jullie op weg helpen. Je hoeft niet alle vragen één voor één op te lossen. Maar het geeft jullie wel een idee van wat we ongeveer willen. We zouden het leuk vinden als jullie zelf met ideeën komen om je onderwerp uit te werken. Gebruik je fantasie, creativiteit en kritisch inzicht. Op de Oscar Night informeren jullie het publiek over angst en film. Dit vereist dat jullie over de nodig kennis van zake beschikken. Zorg er voor dat anderen commissies een beroep kunnen doen op jullie expertise. Veel succes!
1. Hier zijn een aantal films en series... (tips)
Als leden van de commissie film en angst is het belangrijk dat jullie een goed beeld hebben van je onderwerp. Bekijk eerst (minstens tien) trillers of horrorfilms. Zorg voor zoveel mogelijk variatie wat stijl, periode, budget etc... betreft. Neem niet alleen de films die je kent maar laat je verrassen door nieuwe dingen. Verleg je horizon! Ook films die je niet goed vindt kunnen interessant zijn.
films Ju-On (gefilmd door een eindejaarsstudent in zijn school. Van deze film heeft hij in Hollywood een remake gemaakt met als titel The Grudge) Zombi 2 (Een obscuur meesterwerk! Lucio Fulci is de vader van de Italiaanse horrorfilm. Hij is zeer gerespecteerd onder regisseurs, maar niet zo bekend bij het grote publiek.
In the mouth of Madness van John Carpenter, Stephen King's IT, The Thing, An American Werewolf in London, The Evil Dead van Sam Raimi, The Exorcist van William Friedkin, Psycho, The Birds en Vertigo van Alfred Hitchcock, Black Sheep, A Bucket op Blood, Scream van Wes Craven series Damages, The Walking Dead, The Kingdom van Lars Von Trier
2. Dit zijn vragen die jullie kunnen stellen... Naast het bekijken van films en series is het belangrijk dat jullie nadenken over film en angst. Stel vragen en probeer, waar mogelijk, antwoorden te vinden. Je zal het nodige opzoekingswerk moeten doen op internet en in boeken... maar probeer ook praktisch te werk te gaan. Het gaat om het beleven van film dus doe een beroep op je eigen ervaringen! Vraag mensen naar hun filmbeleving. Verleg je onderzoeksterrein van de mediatheek naar de uitgang van de UGC en Metropolis.
1. Wat kunnen films ons leren over angst? Wat is angst eigenlijk? Wat is de functie van angst? (evolutionair, biologisch, cultureel) Angst is een negatieve emotie en toch kijken we graag naar trillers en horrorfilms. Hebben jullie hier een verklaring voor? Bestaan
er verschillende soorten angst? Vind je deze terug in films? Ga
opzoek naar voorbeelden.
2. Hoe worden angstaanjagende films (trillers, horrorfilms...) gemaakt? Waar halen de makers hun inspiratie? Zijn het angstige mensen? Kan je een triller of horror film maken als je zelf niet bang bent? Bekijk de 'making of' van films om dit te achterhalen. Hoe worden de technieken van film (geluid, belichting, montage) gebruikt om angstgevoelens en paniek te creëren bij het publiek? Vaak speelt suggestie een belangrijke rol. Wat laten de makers echt zien en hoeveel bedenk je er zelf bij? Ga op zoek naar mensen die horrorfilms maken. Denk aan Peter Jackson, Roman Polanski en Wes Craven. Wat voor mensen zijn dit? Waarom maken ze horrorfilms? Uit fascinatie voor angst ? Is het een vorm van sadisme? Leedvermaak? Of willen ze beroemd worden en veel geld verdienen? Of is het combinatie van alles? Wat
willen de filmmakers (regisseurs, producenten, scenarioschrijvers,
acteurs) bereiken? (kunnen films soms onbedoeld eng zijn? )
3. Wat is het effect van angstaanjagende films op het publiek? Maak het je angstig of juist niet? Film als verwerkingsproces? Maakt het mensen voorzichtiger... of is het dankzij film eenvoudiger om angst van andere mensen te herkennen? Vergroot film ons inlevingsvermogen? Maakt het ons socialer?
4. Wat zeggen al die angstaanjagende films over onze cultuur? Verschilt angst in films van samenleving tot samenleving? Zijn Japanse trillers anders dan Amerikaanse trillers? Ga opzoek naar angstaanjagende films in andere culturen en vergelijk. (werk samen met de commissie film en andere culturen!) Hoe populair zijn trillers en horrorfilms vandaag ...? Wat zegt dit over de mens en onze maatschappij? Denk aan film als een uitlaatklep voor frustratie.
5. Angstaanjagende films kunnen ook een wapen zijn. Een manier om (politieke) ideeën over te brengen en mensen bang te maken. Ga op zoek naar voorbeelden. Wat is dan de kracht van angst dan? Denk aan Red Dawn over het gevaar van communisme. Waar ligt de grenzen tussen trillers, politieke films en propaganda?
3. Praktische uitwerking...? De Oscar Night!
Met deze brede waaier aan indrukken en problemen gaan jullie praktisch aan de slag. Bouw een filminstallatie rond een scene die je zelf kiest. Vul de louter visuele ervaring van het film kijken aan met andere ervaringen, geur, smaak, gevoel... en creëer zo een gepast decor. Geef het publiek een authentieke en interactieve filmervaring. Denk na over zintuigen en beleving en hoe je deze zo intens mogelijk kan maken. Deze filminstalatie toon je op de Oscar Night aan het publiek.
Tip! Begin zo snel mogelijk met de praktische uitvoering van je filminstallatie. Door ergens mee bezig te zijn ontstaan vaak vanzelf nieuwe ideeën. (Empirisch!)
Denk na over hoe je, op de Oscar Night, je bevindingen kan meegeven aan het publiek. Maak ook dit zo interactief mogelijk. Zorg ervoor dat mensen het zelf kunnen ervaren. Confronteer ze met hun eigen ideeën en vooroordelen en verander zo hun beeld van film.
Tenslotte schrijven jullie een ervaringsverslag. Vermeldt de films die je gezien hebt, de vragen die je gesteld hebt en je conclusies, beschrijf jullie filminstallatie en hoe deze tot stand gekomen is en je ervaringen tijdens de Oscar Night. Dit verslag geven jullie af op maandag 14 maart. |